Završen protest - neizvesna sudbina Precizne mehanike

Izvor: Blic, 23.Apr.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest - neizvesna sudbina Precizne mehanike

Beograd - Oko 200 radnika Precizne mehanike završilo je danas protest ispred kompanije ITM - većinskog vlasnika posle neformalnog obećanja da će u narednom periodu postepeno biti obnovljena proizvodnja u tom preduzeću i isplaćene zaostale zarade.

Glavni poverenik sindikata Industrije precizne mehanike Nezavisnost Milorad Macut je izjavio Tanjugu da je na sastanku s predstavnicima ITM - a dogovoreno da Nadzorni odbor što pre održi sednicu kako bi se izjasnio o sudbini Precizne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mehanike, gde je ITM bez ikakvih razloga 14. marta obustavio proizvodnju.

Macut je kazao da će Udruženje malih akcionara Industrije precizne mehanike i sindikat Nezavisnost u tom preduzeću posle 1. maja doneti odluku da li će ispred Vlade Srbije biti nastavljeni protesti, kao i da će u međuvremenu videti da li će radnici, koji su na prinudnom odmoru, biti postepeno vraćeni na posao.

Prema njegovim rečima, predstavnici ITM - a su obećali da će u toku dana biti odblokiran račun Precizne mehanike, koji je u blokadi zbog dugova prema dobavljačima i neizmirenih poreza.

Radnici su danas započeli protest u 12 časova ispred Precizne mehanike u Ulici Vojislava Ilića i zatim, bez blokade saobraćaja, nastavili protest ispred sedišta kompanije ITM na Novom Beogradu protiveći se poslovnoj politici direktora ITM grupe Toplice Spasojevića.

Macut je rekao da je kompanija ITM u Preciznoj mehanici obustavila proizvodnju 14. marta ove godine bez ikakvog razloga, s obzirom na to da je radila punim kapacitetom za poznatog kupca koji je za deo robe već dao avans.

- Ne možemo da shvatimo zašto je onda prekinuta proizvodnja, jer imamo tržište i kupce i izvozimo 80 odsto proizvodnje - kazao je Macut.

Prema njegovim rečima, verovatno je cilj takve odluke da se Precizna mehanika otera u stečaj, da bi se većinski vlasnik oslobodio malih akcionara i radnika, i dobavljača kojima duguje novac.

Macut, ipak, smatra da iza svega toga stoji namera da se zatvori Precizna mehanika kako bi se na njenom zemljište, koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Ulici Vojislava Ilića, gradio stambeno - poslovni kompleks.

Precizna mehanika u Denkovoj bašti poseduje 4,9 hektara zemljišta, za koje se procenjuje da vredi najmanje 50 miliona evra.

- U toj firmi je trenutno zaposleno 375 radnika i ima oko 2.500 malih akcionara.

Radnicima se duguju tri plate za koje postoji novac, s obzirom na to da je roba iz tog perioda izvezena i naplaćena - kaže Macut.

Radnici su poručili da neće odustati od tog preduezeća i da će se boriti za svoja radna mesta.

Indusutrija precizne mehanike prodata je u decembru 2007. firmi ITM industrokomerc u Beogradu, po ceni od 470 miliona dinara. ITM trenutno ima 78 odsto vlasničkog udela, a mali akcionari osporavaja oko 10 odsto tog udela.

Precizna mehanika je u poslednje vreme najviše proizvodila opremu za poljoprivredna i transportna vozila.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.