Zatvorske kazne za zločin u Trpinji

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorske kazne za zločin u Trpinji

Desetorica optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. proglašena su krivima pred Županijskim sudom u Osijeku.

Oni su nepravosnažno osuđeni na ukupno 139 godina zatvora, objavilo je Veće za ratne zločine tog suda.

Za, kako je precizirano, ubistvo ukupno 72 civila i hrvatskih vojnika u okolini mesta Trpinje presudom su proglašeni krivim i osudjeni Stevo Pantić i Milisav Atanacković na kazne zatvora u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od po 20 godina, Milenko Pantić, Djoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić na po 14 godina, Zoran Ranković i Željko Vuković na po 12 i Miroslav Kovačević na pet godina "iza rešetaka".

Ujedno, Veće je donelo rešenje kojim je produžilo svima istražni zatvor do nove odluke suda, a najduže do pravosnažnosti presude.

U optužnici Državnog tužilaštva Hrvatske je navedeno da su kao pripadnici paravojnih srpskih snaga, od septembra do kraja novembra 1991. godine komandovali i učestvovali u protivzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju civila hrvatske narodnosti i zarobljenih hrvatskih branitelja, prenose hrvatski mediji.

Svi optuženi u ovom slučaju, osim Jerka Mičića uhapšeni su u julu prošle godine, dok je Mičić uhapšen u februaru ove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Presuda za ratni zločin u Trpinji: Desetorici ukupno 139 godina zatvora

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2014

Desetorica optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. godine proglašena su krivima pred Županijskim sudom u Osijeku, koji ih je nepravosnažno osudio na ukupno 139 godina zatvora, objavilo je danas Veće za ratne zločine tog suda...Za, kako je precizirano,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.