Zašto policija traži spisak pacijenata sa F dijagnozom?

Izvor: B92, 13.Apr.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto policija traži spisak pacijenata sa "F" dijagnozom?

Beograd -- Policijska uprava jednog grada zatražila je od jedne zdravstvene ustanove spisak građana sa "F" dijagnozom, navodi poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak nadzora nad MUP-om.

Poverenik je procenio da je takva obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno "ekstremno problematična" i sa stanovišta svrhe i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srazmere, i sa stanovišta zakonitosti.

Institucija poverenika postavlja i pitanje da li postojanje ovog zahteva znači da policijske uprave već imaju ovakve medicinske podatke, odnosno da li oni postoje na široj teritoriji.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

"'F' dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije", navodi se na sajtu poverenika.

Ističe se da se odbrada podataka o ličnosti, a posebno osetljivih kao što su medicinski, ne može zasnivati na podzakonskom aktu kao što je uputstvo.

Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto policija traži spisak pacijenata sa "F" dijagnozom?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2017

Policijska uprava jednog grada zatražila je od jedne zdravstvene ustanove spisak građana sa "F" dijagnozom, navodi poverenik za zaštitu podataka o ličnosti...Kako je navedeno na zvaničnom sajtu poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.