Zašto ovde važi fin čovek, malo batina nije strašno?

Izvor: B92, 29.Jul.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ovde važi "fin čovek, malo batina nije strašno"?

Beograd -- Naše društvo mora da radi na promeni odnosa prema nasilju prema ženama, jer ovde vlada ono iritantno "a bio je fin čovek", kaže psiholog Žarko Korać.

Govoreći o jednom od gorućih problema u Srbiji, gost Kažiprsta je rekao da takav odnos prema nasilnicima praktično predstavlja "društvenu zabavu".

"Uvek kažu da je nasilnik bio fin čovek i da se, eto, to desilo. Nijedan nasilnik nije to postao od jednom, on je sigurno pre velikih zločina tukao decu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili ženu", kaže Korać.

Zaštitnik građana je utvrdio da je kod 12 od 14 slučajeva ubistava žena njima prethodili propusti državnih organa, a Korać kaže da to pokazuje da se kod nas zakoni ne primenjuju.

"Mi smo potpisnici deklaracija protiv nasilja nad ženama, menjali smo i krivični zakonik, ali naše društvo izgleda smatra da pretući ženu nije tako strašno. Kažu da je muž nervozan, da je brak u krizi, da je on 'divan čovek' i da će se popraviti. Kažu da je bolje to, nego da se razvedu", navodi Korać.

On ističe da se nasilje uklapa u porodični obrazac u društvu koji dovodi do toga da je neko u policiji, tužilaštvu ili centrima za socijalni rad imao slična iskustva i da onda ne vidi ozbiljan problem.

"Najčešće su žrtve nasilja žene koje ekonomski nisu samostalne. One koje jesu mogu da se okrenu i odu, ali je ovih drugih 56 odsto u zemlji i sve one su potencijalne žrtve", kaže Korać.

Odnos društva prema ovom problemu mora da se menja temeljnim radom na svim nivoima. Korać primećuje, međutim, da se o ovom problemu uopšte ne govori.

"Deca gledaju nasilje, rastu u toj atmosferi, a mi o tome ne pričamo u školama. Moraće da postoje i jasne instrukcije za policiju i tužioce, da lanac odgovornosti krene odmah. Naša bolećivost i razumevanje za neke vrste nasilja ne mogu više da postoje i mora da se povuče linija", rekao je Korać.

Član Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu navodi i da se žena u udžbenicima prikazuje kao pasivna, dok je muškarac obično predstavljen kao vođa.

"Žene su uvek predstavljene kako obavljaju kućne poslove, kako su mirne, kako brinu o deci, dok muškarci voze avione... Srbija i od toga mora da krene, da se u svim segmentima stvori ravnopravnost", kaže Korać.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.