Zašto neki psi jedu izmet?

Izvor: B92, 30.Jul.2014, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto neki psi jedu izmet?

Možda ste nekada primetili da pas jede vlastiti izmet, ili izmet drugih pasa, mačaka i drugih životinja. Vlasnicima je ovo ponašanje izrazito odbojno pa često traže stručnu pomoć. Ali, koprofagija može dovesti i do drugih zdravstevnih porblema zbog mogućnosti zaraze parazitima.

Foto: Fredrik Bølstad/Flickr.com

Koprofagija se u nekim slučajevima smatra normalnim ponašanjem. Kuja često pojede izmet svojih štenaca kako bi održala leglo čistim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Štenci ovakvim ponašanjem istražuju okolinu, i potpuno je uobičajena pojava. Ipak, ovakvo ponašanje šteneta ne sme se dopuštati i važno je da se na vreme koriguje kako ne bi prešlo u lošu naviku.



Koprofagija se javlja kod deset posto odraslih pasa, a neki od najčešćih uzroka su 
neadekvatna ishrana hranom koja ne može da zadovolji potrebe psa i prisustvo crevnih parazita kod pasa jer životinji oduzimaju hranljive materije. Takođe ovakvo ponašanje može biti posledica emotivnog stresa, kada je životinja dugo ostavljena sama, kada boravi u skučenom prostoru, kada se izmet životinje ne čisti redovno.

Najbolji način da se ovo ponašanje spreči jeste da se pasu ne dozvoli da dođe u kontakt sa izmetom. To podrazumeva da se pas u šetnju vodi na povocu, a da se u dvorištu gde se pas pušta slobodno redovno čisti izmet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.