Zašto mačke obaraju stvari?

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2016, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto mačke obaraju stvari?

Iako se ovo smatra uobičajenim ponašanjem, ponekada može biti vrlo iritirajuće. Većina vlasnika tvrdi da njihova mačka često obara predmete sa polica i stolova. Obična dokolica ili tajno proučavanje dejstva gravitacije: zašto to rade?

Kako objasniti želju skoro svake mačke da obori neki predmet na pod sa ivice stola ili police. Ovakvo ponašanje često se objašnjava njihovim prirodnim instinktom za igrajom i lovom.

Većina mačaka su jednostavno radoznale >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o stvarima u kući.One vole da obaraju stvari kao što su ramovi za slike, sveće, sitni predmeti kao slanik ili upaljač, naočare, mobilni telefoni, olovke, bočice sa lekovima, plastične flaše, daljinski upravljači, igračke, šminka ili nešto deseto, i vrebaju da li će se te stvari pomerati.

Mačke vole da gledaju kako stvari padaju na zemlju, jer se "nadaju" da će ti predmeti pobeći a da će ih one juriti.

Međutim, ovakvim ponašanjem neke mačke traže pažnju. Možda ste primetili da u tim trenucima mačka zuri direktno u vas dok obara šapicom predmet. Ovakvo privlačenje pažnje često je uzrokovano dosadom ili je jednostavno njen način komunikacije.

Kako biste sprečili macu da ne obara vaše omiljene ramove i figurice, stavite dragocene predmete van njenog domašaja i vidokruga. Takođe, ograničite joj pristup tim policama (na primer, pomerite stolicu sa koje mačka skače na policu).

Posvetite maci dovoljno pažnje i kvalitetnog vremena u toku dana kako ne bi osetila dosadu.

Da li i vaša mačka "nenamerno" obara stvaričice?

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.