Zašto je ananas u Srbiji jeftiniji od šljiva?

Izvor: Press, 09.Avg.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je ananas u Srbiji jeftiniji od šljiva?

Potrošači tvrde da je sve skupo, dok zakupci tezgi misle da je voće i povrće "još malo pa džabe”.
Bez obzira na taj "rat”, vaga ne miruje na "Zelenom vencu”. Prodavci se trude da ispune želje i molbe kupaca, pa robu prodaju i na grame, piše Politika.
Svakog dana od 6 ujutru do 20 sati za tezgom kod jednog od ulaza u pijacu stoji Milenka Živić iz Višnjice. Njena porodica na 150 ari zemlje uzgaja prokelj, luk, bamije i papriku. 

"Jedna noga nam je uvek u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << blatu, a druga iz blata. Čim odnesem pare kući, odmah nestanu. Koliko radimo, roba je "džabe” i mislim da je "Zelenjak” najjeftinija pijaca u gradu. Kupci se žale na visoke cene. Kupuju na grame, ko u apoteci. Prodajem i na komad. Najviše pazari sirotinja. Šta da radim, dam im, kako traže", kaže Milenka. 

Isto mišljenje ima i njen kolega Dragan Jovanović iz Umčara. 

"Cene su niske znajući koliko sam truda i novca uložio u proizvodnju i jedva da sam na pozitivnoj nuli. Ove godine je loše vreme i mnogo voća je istrulelo. Kupci se stalno žale na visoke cene, a ne znaju koliko treba da se savijemo da okopamo, oplevimo, zalijemo... A gde je sve ostalo što košta dok roba ne stigne na tezge", naglašava Jovanović. 

Pročitajte još:
Ima li smisla biti redovan platiša?
U komi 15 meseci: Pomozimo dečaku da dobije negu koja mu je preko potrebna
POMAMA: Vučić "rasprodao" borski hotel "Jezero"
   
Kupci misle drugačije. Žale se da je sve skupo, a primanja mala. Zbog mogućnosti da uštedi, penzionerka Branka Đorđević godinama kupuje na "Zelenjaku”. 
"Cene su visoke. Trudim se da uštedim svaki dinar. Pazarim na ovoj tržnici i uvek je "pročešljam” dok ne nađem tezgu sa najjeftinijim proizvodima. Penzija je mala, a moram nešto da jedem, plus pomažem ćerki dok ne nađe posao", kaže Branka. 

Između tezgi prolazi Predrag Milinković i nosi pune kese krompira. 

"Uglavnom kupujem na pijaci, ređe u marketima. Ovde se oseća domaćinska atmosfera i volim da prošetam i porazgovaram sa prodavcima. Cene su takve kakve su, ali voleo bih kad bi sve bilo jeftinije", kaže Milinković.
Jedan ananas – 100 dinara bez obzira koliko je težak. A najčešće meri kilogram i po do dva. Cena mu je drastično niža nego inače i dostupan je svima. Prodavci voća na pijaci kažu da je niska cena ananasa trenutna i posledica je punih magacina, lošeg vremena, slabe prodaje... 

"Naši ljudi nemaju naviku da kupuju ananas koji je fenomenalno voće. Osvežava, idealan je za voćnu salatu. Ovo vreme mu ne prija. Brzo se kvari, zato smo i spustili cenu. Magacini su puni i verovatno će biti jeftiniji, samo da ne propadne", kaže Peđa Mustafović, prodavac južnog voća na Zelenom vencu. 

Iz Pokreta potrošača Beograda kažu da nižu cenu ananasa kreiraju dva faktora. 

"Prvi je činjenica da ananasu sada nije sezona, a drugi je manja kupovna moć građana", kaže Petar Bogosavljević iz ovog udruženja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.