Zašto je Srbija dala državljanstvo rivalu palestinskog predsednika?

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Srbija dala državljanstvo rivalu palestinskog predsednika?

Vlada Srbije je bez pompe dodelila državljanstvo Muhamedu Dalanu, glavnom rivalu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetniku prestolonaslednika Abu Dabija, a analitičari tvrde da bi Dalan mogao da upotrebi Srbiju kao svoju bazu za pokret za svrgavanje vođe Palestinske uprave, naveo je britanski dnevnik Gardijan, pozivajući se na podatke koje je obelodanila Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN).

U tekstu se ističe da su državljanstvo Srbije dobili Dalan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << članovi njegove porodice i petorica ključnih političkih pristalica. Kako se precizira, to se dogodilo u periodu od februara 2013. do juna 2014, "pokazali su podaci iz Službenog glasnika koje je objavio BIRN". Navodi se da Vlada Srbije po zakonu može da dodeli državljanstvo na zatvorenoj sednici stranim državljanima za koje proceni da doprinose "državnim interesima", bez detaljnog objašnjenja za javnost.

List piše da je Dalan navodno zaslužan za obećanu investiciju Abu Dabija u Srbiji vrednu nekoliko milijardi evra, odnosno projekat Beograd na vodi. Navodi se da je vlada u Beogradu odbila da objasni da li je to razlog zbog kojeg su on i još 11 Palestinaca dobili državljanstvo u protekle dve godine.

Iskusni poznavaoci Bliskog istoka rekli su tom listu da Dalan možda planira da iskoristi Srbiju kao bazu za pokret protiv Abasa, aktuelnog lidera Palestinske uprave.

Iznajmljuje bivšu Tadićevu rezidenciju

Dalana, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Palestinske uprave, mnogi su smatrali za očekivanog naslednika Jasera Arafata, ali ga je Abas optužio za korupciju i izbacio iz Fataha pre četiri godine. Palestinska uprava pokrenula je postupak protiv Dalana, koji je tada živeo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog navodne klevete, odnosno zbog optužbi na račun Abasovog rukovodstva i snaga bezbednosti Palestinske uprave na Zapadnoj obali.

U martu 2014. u odsustvu je osuđen na dve godine zatvora. Dalan je javno demantovao sve optužbe, ali je odbio da odgovori na pitanja koje mu je poslao BIRN. Njegove pristalice kažu da su to montirani politički procesi, dok Abas i Palestinska uprava tvrde da poseduju iscrpne dokumente o Dalanovom navodnom kršenju zakona.

Abasov portparol je rekao: "Prema svim nacionalnim i međunarodnim pravilima, kada neko želi da uzme pasoš druge zemlje, vlada treba da proveri da li ta osoba ima čist dosije i čistu prošlost, a ne samo da mu ga uruči. Nisu pitali palestinsku stranu o njegovoj prošlosti niti o tome da li su te osobe kriminalci ili ne".

Gardijan prenosi navode BIRN-a da Dalan iznajmljuje luksuznu vilu na Dedinju koja je donedavno bila rezidencija Borisa Tadića, nekadašnjeg predsednika Srbije, a sređena je uoči Dalanovog dolaska u Beograd kako bi palestinskom političaru pružila maksimalnu bezbednost.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.