Zašto Izrael gađa džamije u Gazi?

Izvor: B92, 13.Avg.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Izrael gađa džamije u Gazi?

Jednomesečni rat između izraelskih i palestinskih vojnih snaga pored velikog broja poginulih za posledicu ima i rušenje čak 63 džamije.

Poslednja u nizu uništenih je takozvana Velika džamija, a izraelski zvaničnici kao razlog za gađanje verskih objekata navode sumnje da ih Hamas koristi kao skladište oružja i raketnih bacača, te kao zaštitu za podzemne prolaze kojima stiže do izraelske teritorije.

Sa druge strane, na te optužbe Hamas odgovara rečima da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izrael vodi rat protiv islama, a takav stav podržavaju i preostali stanovnici Gaze.

U istoriji sukoba dve zaraćene strane, rušenje verskih objekata startovalo je 2008. godine, kada je izraelska vojna avijacija pogodila 17 džamija i srušila 20 minareta, uz objašnjenje da se oni koriste kao vojne antene.

Ipak, za nedelju dana rata 2012. godine niti jedna džamija nije pogođena. Čelnici Hamasa demantuju da verske objekte koriste u vojne svrhe.

“Nikako, apsolutno nikako, nikada nisam video pripadnike vojske u verskim objektima“, naveo je neimenovani član Hamasa.

Razlog za mišljenja izraelskih zvaničnika da se džamije koriste u vojne svrhe je praksa koja je postojala u civilnom ratu u Siriji, kao i u osmogodišnjem ratu u Iraku, kada je potvrđeno da su pobunjenici sakrivali oružje u džamijama.

Izraelski zvaničnici čak i idu korak dalje i navode da imaju podatke o 160 raketa lansiranih sa džamija, sa čime je saglasan i ekspert za antiterorističke akcije Džonatan Figel.

“Pripadnici Hamasa koriste džamije da bi se obezbedili, misleći da neće biti gađani ukoliko se nalaze u verskom objektu. Kada budu napadnuti onda se žale da je to napad na svetinju“, naveo je Figel.

Jedan od stanovnika Gaze Kamal Fuda opisao je kako je drugog avgusta uništena džamija iz njegovog komšiluka.

“Neposredno pre napada dobio sam poziv sa zahtevom da obavestim sve stanovnike u okolini džamije da napuste tu teritoriju i pomere se na sigurno. I to sve za pet minuta. Uradio sam šta mi je rečeno, trčao sam kao lud, a 15 minuta kasnije dogodio se vazdušni napad“, istakao je Fuda.

Izraelski i palestinski pregovarači u Kairu razmotriće najkomplikovanije nesporazume koji sprečavaju upostavljanje trajnijeg zatišja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.