Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Irska ne želi Appleove pare?

Appleove milijarde duga za porez mogle bi da pokriju godišnji budžet irskog zdravstva, izgrade 100.000 domova za siromašne ili otplate dio nacionalnog duga.

Pa zašto onda Irska ne želi taj novac?

Irski ministar finansija Majkl Nunan obećao je da će se boriti protiv odluke EK da natera najbogatiju kompaniju svijeta da plati najmanje 13 milijardi evra (14,5 milijardi dolara), što je dvostruko više od cijelog irskog poreskog dohotka u 2015. godini. To znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bi, slikovito rečeno, svakom Ircu trebalo da pripadne od te sume više od 2.000 evra. Nunan se tako suprotstavio opoziciji koja tvrdi da Dablin treba da uzme taj novac. Za irsku vladu, međutim, ulozi su mnogo veći.

Irski poreski sistem je kamen temeljac njene ekonomske politike, kojom privlači kompanije kao što su Google i Fejsbuk.

Čak i kada je bila primorana da traži međunarodnu finansijsku pomoć prije šest godina, ona se oduprla pritisku da promijeni način oporezivanja kompanija.

“Da uradimo sada nešto drugo, bilo bi to kao da pojedemo sjeme krompira”, rekao je Nunan i dodao da bi negativni ishod ove borbe ugrozio buduće generacije.

I Epl i Irska negiraju bilo kakve nezakonite radnje i kažu da nije bilo riječi o bilo kakvim olakšicama od irske vlade.

Međutim, proizvođać ajfona je jedna od 700 američkih kompanija koje posluju u Irskoj i koje zapošljavaju ukupno 140.000 ljudi, prema podacima Američke privredne komore u Irskoj.

Za Apple, kazna za zaostale obaveze je kap u nepreglednom okeanu novca koji imaju. Apple je kompanija s kapitalom od 232 milijarde dolara. Na mjesečnom nivou, kompanija je zarađivala 4,45 milijardi dolara. Tako da će kaznu “zaraditi” za oko tri mjeseca.

“To je naš ugled”, rekao je Piter Vale, stručnjak za porez u Grant Torontu Irske.

“Broj ne predstavlja problem sam po sebi, već to implicira da Irska svojim poreskim sistemom nudi specijalne dogovore, ponude i slično.”

“Vlada će aktivno raditi na tome da izbjegne vraćanje Appleovog poreskog duga, novca koji pripada irskom narodu”, napisao je Mat Kari, poslanik u EU parlamentu koji zastupa opoziciju koja tvrdi da vlada ne smije da se zalaže za promjenu presude.

“Ne postoji opravdanje da se ospori rješenje Komisije, a vlada bi trebalo da odbaci mogućnost žalbe.”

Irska vlada kaže kako bi zemlja, čak i da prihvati Appleov novac, po sadašnjoj regulativi EU, taj novac trebalo da uloži u vraćanje dijela svog duga, koji iznosi 180 milijardi evra, a ne za podsticanje potrošnje.

(B92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.