Zaštitniku građana danas ističe mandat

Izvor: Blic, 23.Jul.2012, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitniku građana danas ističe mandat

Petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe danas, a do izbora novog tu dužnost obavljaće njegov zamenik, i to najduže šest meseci.

Skupština Srbije, koja bira zaštitnika građana, dužna je da najkasnije šest meseci pre isteka mandata, pokrene izbor ombudsmana.

Vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće dosadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

Saša Janković je ranije rekao da nije dobro da institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja kontroliše rad drugih državnih organa u zaštiti prava građana ne radi u punom kapacitetu i da se nada da će novi ombudsman biti brzo izabran.

Zaštitnik građana se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava, kao nezavisan i samostalan organ i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

U martu su medijska udruženja i asocijacije, brojne nevladine organizacije, predstavnici nezavisnih regulatornih tela i Liberalno demokratska partija zatražili od parlamenta da ombudsman bude izabran što pre.

Povezane vesti: Vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće Miloš Janković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.