Zaštita podataka jedan od osnova demokratije

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2015, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita podataka jedan od osnova demokratije

SARAJEVO - Zaštita ličnih podataka u smislu zaštite privatnosti, jedno je od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i aspekt ljudskih prava kojem se poklanja velika pažnja, a za cilj ima zaštitu privatnog života pri prikupljanju, obradi i korištenju ličnih podataka, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

U saopštenju, objavljenom povodom 28. januara - Evropskog dana zaštite podataka, ističe se da je zaštita ličnih podataka neophodna za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i održivost svakog demokratskog društva i služi kao dodatna garancija za ostvarivanje ostalih osnovnih prava i sloboda propisanih međunarodnim i nacionalnim regulativama.

U svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu ličnih podataka Savjet Evrope je, uz podršku Evropske Komisije, 2006. godine proglasilo 28. januar Evropskim danom zaštite podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti.

Evropski dan zaštite podataka ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije za zaštitu lica s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka /ETS 108/ Savjeta Evrope, koja je otvorena za potpisivanje 28. januara 1981. i više od 30 godina predstavlja kamen temeljac za zaštitu podataka u Evropi i šire.

Deveto obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka odvija se u atmosferi ubrzanog rada na reformi zakonodavstva i regulativa o zaštiti ličnih podataka u EU, a pregovori o novim pravilima koji su vođeni tokom nekoliko proteklih godina donose prve rezultate, navodi se u saopštenju.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH šestu godinu zaredom obilježava Evropski dan zaštite podataka i tim povodom će sutra organizovati konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni najznačajniji aspekti rada Agencije na zaštiti ličnih podataka u BiH u protekloj godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.