Zanimljivi nalazi na arheološkom lokalitetu kod Negotina

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljivi nalazi na arheološkom lokalitetu kod Negotina

Na arheološkom lokalitetu Vrelo-Šarkamen kod Negotina, istražuje se rimska carska rezidencija koju je početkom četvrtog veka podigao Maximin Daja, sestrić cara Galerija. Dosadašnja iskopavanja obiluju zanimljivim nalazima, ali i dilemama koje tek treba razrešiti.
U severnoj kuli zapadne kapije koja vodi ka mauzoleju, arheolozi i radnici na istom poslu. Iskopava se kružna unutrašnjost kule u koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se ulazi stepeništem obloženim opekom.

Arheolozi kažu da je debljina zidova kula tri i po metra i imaju jake temelje. Razlozi ovakve gradnje su izuzetna visina kula, a i sam položaj palate. Građevina se nalazi u blizini Vrelske reke, na padini okružena brdima.
I to nisu jedine zanimljivosti Šarkamena, a treba razrešiti i mnogobrojne dileme. Na primer, palata je podignuta na višoj koti nego što je reka, a u rezidenciji je bilo vode i vodovodnog sistema.
Maximin Daja, rimski tetrarh, počeo je da gradi rezidenciju 310. godine. Stradao je 313. godine pa arheolozi pretpostavljaju da građevina nije završena do kraja.
Lokalitet Šarkamen može umnogome da upotpuni turističku ponudu Opštine Negotin. Međutim, za razvoj kulturnog turizma treba napraviti dobar put do palate, sanitarni čvor i parking prostor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.