Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2016, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljive proslave Dana zaljubljenih u svijetu: Šta ostavljene Francuskinje rade danas…

Dan zaljubljenih, obilježava se svake godine 14. februara. I dok se kod nas na ovaj dan obično poklanjaju ruže ili čokolada, običaji u svijetu su malo drugačiji.

Mladi u Danskoj, umjesto darivanja poklona igraju se karticama, dok se u Francuskoj ovaj praznik shvata malo ozbiljnije. Evo, ukratko, kako se praznik ljubavi proslavlja u zemljama širom sveta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Dan zaljubljenih je relativno nov praznik u Danskoj, počeo je da se slavi 1990. godine. U ovoj zemlji se umjesto ruža partnerkama poklanjaju kartice na kojima su obično napisane neke smješne kratke pesmice. Na Dan zaljubljenih, muškarci i žene se skupe i izmiješaju svoje nepotpisane ljubavne kartice. Ukoliko žena koja pogodi ko joj je namijenio karticu, dobija poklon.

Ova zemlja je jedna od najromantičnijih destinacija u svijetu, pa se zbog toga sa razlogom očekuje da Francuzi na posebno romantičan način proslavljaju Dan Zaljubljenih.

U Francuskoj se ovaj dan proslavlja u vidu "ljubavne lutrije".

Muškarci i žene ubace svoja imena u bubanj i izvlače se parovi, to izvlačenje se zove "izvlačenje za ljubav".

Oni koji nakon izvlačenja ne budu zadovoljni svojom partnerkom, to joj odmah kažu. Ostavljene žene posle izvlačenja obično se skupljaju oko vatre i pale fotografije muškaraca koji su ih odbili.

Dan zaljubljenih se u Južnoj Koreji slavi svakog 14. u periodu od februara do aprila. Naime, 14. februara, žene muškarcima poklanjaju čokolade i poklone, dok 14. marta muškarci svojim ženama poklanjaju poklone i čokolade.

Posljednji datum, 14. april je za one koji nemaju puno šta da slave. Ovaj datum je za usamljene osobe koje na taj dan jedu tradicionalnu južnokorejsku hranu.

Dan zaljubljenih je u Kini ritual za udaju i drugačije se zove Čisi. Na ovaj dan, žene pripremaju hranu nadajući se da će naći dobrog muža dok mnogi parovi takođe idu u hramove da se mole za sreću u braku.

Poznata je kineska legenda o ovom danu. Naime, Zina, ćerka boga i Niulang, gonič stoke su se zaljubili, par se vjenčao i dobili su blizance.

Kada je Zinin otac saznao za njihov brak, poslao je vile da Zinu vrate natrag na nebo. S obzirom na to da je tokom odlaska čuo krike djece i ostavljenog Niulanga, bog je dozvolio da se Zina viđa sa njima jednom godišnje. Taj dan je Dan zaljubljenih.

Kao i u mnogim dijelovima svijeta, i Južna Afrika slavi Dan zaljubljenih velikom proslavom, festivalom ljubavi. Ovde je običaj da žene na rukavu ušiju tkaninu u obliku srca na kojoj ispišu ime muškarca koji im se sviđa.

Na ovaj način se spoji mnogo novih parova.

(Kurir.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Zanimljive proslave Dana zaljubljenih u svijetu: Šta ostavljene Francuskinje rade danas…

Izvor: Cafe.ba, 14.Feb.2016

Dan zaljubljenih, obilježava se svake godine 14. februara. I dok se kod nas na ovaj dan obično poklanjaju ruže ili čokolada, običaji u svijetu su malo drugačiji.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.