Zalivske zemlje postigle dogovor o okončavanju krize

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalivske zemlje postigle dogovor o okončavanju krize

Zalivske zemlje postigle su sinoć dogovor o okončavanju krize u kojoj su tri zemlje predvođene Saudijskom Arabijom odlučile da izoluju Katar, optužujući ga za aktivnu podršku Muslimanskom bratstvu.

Članice Saveta za zalivsku saradnju dogovorile su se da "politika jedne zemlje članice ne treba da ugrozi interese, bezbednosti i stabilnost drugih zemalja".

Savet za zalivsku saradnju, koji okuplja šest zemalja regiona, postigao je dogovor na sastanku održanom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnoj bazi kod Rijada.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein opozvali su 5. marta svoje ambasadore iz Katara, optužujući ga za mešanje u poslove svojih suseda, što je prvi put u istoriji Saveta za zalivsku saradnju.

Katar je optužen da je otvoreno stao na stranu Muslimanskog bratstva koje je svrgnuto sa vlasti u Egiptu, dok su Arabija, Emirati i Bahrein pružili veliku podršku, kako političku tako i finansijsku, novoj egipatskoj vlasti.

Katar optužuju i za podršku islamistima bliskim Muslimanskom bratstvu u trima zemljama od kojih je u Emiratima na desetine njih osudjeno na zatvorske kazne.

Članice Saveta za zalivsku saradnju su Saudijska Arabija, Bahrein,

Emirati, Kuvajt, Katar i Oman.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.