Zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama

Izvor: Studio B, 13.Okt.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama.

Zakon će jasno definisati uloge i odgovornost svih relevantnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou, poručeno je na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Nacrt zakona predviđa i osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, koja bi trebalo da nastane objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Za razliku od prošle godine kad je Srbija nespremno dočekala poplave koje su je opustošile i donele užasne gubitke i materijalnu štetu, godinu dana kasnije priprema se novi zakon koji bi trebalo da pruži nova rešenja i bolju kordinaciju svih službi u vanrednim situacijama.

Usvajanjem novog zakona Srbija će postati prva zemlja čiji će zakonski okvir upravljanja rizicima biti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima.

Direkcija za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, trebalo bi da objedini Kancelariju za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a, i da počne sa radom 1. januara 2016. godine. Imaće tri funkcije: upravljanje rizicima, reagovanje na vanredne sitaucije i funkciju obnove. 

Nacrt novog zakona pozdravlja i Svetska banka,  čiji je predstavnik ukazao da je Srbija ostvarila veliki uspeh jer je "od zemlje koja je imala reaktivan pristup katastrofama za sedam meseci postala zemlja sa proaktivnim upravljanjem rizicima".

Novim zakonom se predviđa uvođenje novih instituta, poput planova smanjenja rizika koje su nadležni organi dužni da sprovedu, registar rizika kao geografsko-informaciona baza podataka koju vodi Direkcija, a kojim bi bile precizno definisane zone povećanog i neposrednog rizika. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.