Zakon o rodnoj ravnopravnosti do kraja godine

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o rodnoj ravnopravnosti do kraja godine

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas da je to telo formiralo radnu grupu za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti gotov ove godine.

Mihajlović je u Skupštini Srbije, gde je prisustvovala predstavljanju posebnog izveštaja o diskriminaciji žena Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, najavila i da će biti formirana radna grupa i za usklađivanje krivičnog i porodičnog zakona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Napomenula je da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje razvoja zemlje, te da je u tom smislu puno posla pred tim telom i Vladom Srbije. Ona je dodala da je nevladin sektor na tom polju puno uradio, da će oni biti članovi radne grupe i da će se u tom smislu raditi i na članu koji se odnosi i na proganjanje, budući da nasilje nad ženama nije samo fizičko nasilje, već i proganjanje.

Kada nova zakonska rešenja budu gotova, biće stavljena na javnu raspravu, jer je Koordinacionom telu i Vladi Srbije bitno da imaju konsenzus oko tih stvari. Koordinaciono telo će zatim u saradnji sa Ženskom parlamentarnom mrežom raditi na kontroli primene zakona.

Povrenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić istakla je da se srpsko društvo bori sa seksizmom i predrasudama patrijarhalnog društva, kao i da sistem zaštite od nasilja u porodici nije delotvoran, jer je u 2014. u Srbiji ubijeno 27 žena, a među njima njih sedam je prijavljivalo nasilje, te se takvo stanje u društvu mora što pre rešiti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.