Zabrinjavajuć odnos prema ratnim zločinima

Izvor: Mondo, 24.Apr.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrinjavajuć odnos prema ratnim zločinima"

U Srbiji i u celom regionu zabrinjava odnos prema ratnim zločinima, a indikativno je i da Srbija godinu i po nema tužioca za ratne zločine, istaknuto je na tribini "22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?".

Foto: Youtube/PrintScreen

Mesto tužioca za ratne zločine upražnjeno je skoro godinu i po, od kako je tužilac Vladimir Vukčević otišao u penziju u januaru 2016. godine.

Posle Vukčevićevog odlaska, novi tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije izabran jer nijedan od tri kandidata koje je u decembru 2015. godine predložila Vlada, nije dobio potrebnu većinu glasova republičkih poslanika.

Vlada je ponovo pre četiri dana predložila parlamentu dva kandidata - Milana Petrovića, aktuelnog rukovodioca tužilaštva za ratne zločine i Snežanu Stanojković, zamenicu tužioca u tom Tužilaštvu, pa se izbor šefa tužilaštva može očekivati uskoro.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izneo je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju zamerke na račun predloženih kandidata.

Ocenio je da je Petrović "poslušan i dobar činovnik", dok je za Stanojković rekao da joj je svojevremeno, kao starešina, dao ocenu "dobar tri" i da se "sve vreme lažno predstavlja kao zamenica republičkog tužioca, a da je zapravo uzeta samo kao ispomoć".

"Bolje da ga i ne izaberu (tužioca za ratne zločine), nego da izaberu jednog od njih", rekao je Vukčević.

Koordinatorka Koalicije za REKOM Nataša Kandić ocenila je da predloženi kandidati "nemaju nikakvu viziju šta treba raditi", ali da se "politički preporučuju".

"Oni u programu kažu da vide problem koji predstoji, a to je da je od 2014. godine, kada je Euleks predao nadležnost kosovskim institucijama, prestala ta saradnja i da, pošto Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo, oni neće moći da sarađuju sa kosovskim institucijama", rekla je Kandić.

Na tribini "22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?" istaknuto je i da je prošle godine u Srbiji podignuto samo sedam optužnica za ratne zločine, a da skoro tri godine nema nijedne optužnice za zločine na Kosovu, iako je Fond za humanitarno pravo podneo devet krivičnih prijava.

Takođe, visoko rangirani oficiri se ne procesuiraju, istakli su učesnici i dodali da je izostala i pomoć žrtvama i njihovim porodicama.

---------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

22 godine posle ratova - suđenja za ratne zločine, neobavljen posao

Izvor: VOA, 25.Apr.2017, 11:40

Optužnica za ratne zločine u Srbiji je sve manje, dve godine nije podignuta ni jedna optužnica za zločine na Kosovu, ratni zločinci se po povratku u zemlju sa odsluženja kazne dočekuju kao heroji, osumnjičeni visokorangirani oficiri ne samo da ne odgovaraju, već i slobodno šetaju Srbijom, naknada...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.