Za sve neverne Tome: Dokaz da je čovek sleteo na Mesec

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2014, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sve neverne Tome: Dokaz da je čovek sleteo na Mesec

Uprkos svim dokazima, i dalje postoje ljudi na planeti Zemlji koji veruju da je ona jedino nebesko telo po čijoj površini je čovek hodao. Mnogi i dalje veruju da je sletanje na Mesec bilo prevara, obična televizijska drama koju je producirao Stenli Kjubrik.

Osobe koje insistiraju da je sletanje prevara tvrde da bi bez bez efekta razlivanja svetlosti koji stvara atmosfera, senka modula kojim je Nil sleteo trebalo da Armstronga drži u potpunom mraku piše "Endgadget".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
“To se može objasniti. Recimo da se svetlost odbija od svega, pa čak i Meseca. Odlučili smo da pokažemo da je ono što slika prikazuje moguće, ali to nije bilo lako ostvariti - na Oldrinu i nema toliko svetlosti“, izjavio je Deli.

Izazov nije bio u postavljanju svetla oko kompjuterski simulirane scene sletanja, već u stvaranju jednog jedinog izvora svetla, simuliranog Sunca i njegove refleksije sa svakog materijala na slici. Kako bi ostvario ovo, Dali je morao da istraži sve materijale Nasinog modula, sjaj naše lokalne zvezde pa čak i reflektivnost Mesečeve površine.

“Pokazalo se da oko nas pluta mnogo informacija u vezi sa astronomskim telima. Počeo sam sa Suncem. Samo Sunce ima 128.500 luksa - lumena po kvadratnom metru, ali Mesec nije toliko svetao niti dobar reflektor svetlosti“.

Dali je otkrio da mesec reflektuje samo 12 odsto svetlosti i da apsorbuje većinu Sunčeve svetlosti koja do njega stiže. Sa druge strane, 12 odsto od 128.500 luksa je i dalje mnogo. To je jednako količini od 10 sijalica od 100 vati po kvadratnom metru – tačnije toj svetlosti koja se odbija od Meseca - više nego dovoljno da učini Oldrina osvetljenim u senci modula.

I dok ovo pokazuje da je Mesec dovoljno reflektivan da osvetli Oldrina, nešto i dalje nije bilo kako treba. Dali je primetio da astronautova strana nije bila osvetljena u simulaciji na isti način kako je to bilo na slici, ali nije bio siguran zašto.

“Nekoliko osoba koje su fascinirane sletanjem mi je rekla da bi u obzir trebalo da uzmem i svetlost koja dolazi od njega, ali sam mislio da sav posao obavlja Sunce i da jedan čovek u skafanderu ne može da promeni mnogo toga kada je svetlo u pitanju“.

Međutim, Dali je brzo shvatio da je njegova pretpostavka bila pogrešna - materijal od kog je sačinjena spoljašnjost odela astronauta je 85 odsto reflektivna.

“Postavili smo ga tamo gde treba, podesili refleksiju njegovog odela i to je doprinelo 10 odsto i dobili smo osvetljenje sa strane Nila Armstronga“.

Dali je pritom otkrio da se neke od njegovih sumnji poklapaju sa sumnjama zagovornika teorija zavere. Neki od njih tvrde da bi iza kamere trebalo da postoji neko dodatno, pomoćno, osvetljenje, a to je bio dokaz da je sve snimljeno u studiju.

“Ispostavilo se da su bili u pravu. To svetlo je postojalo i zapravo je u pitanju bila refleksija Sunca od odela Nila Armstronga. Zaista nisam verovao da će to toliko doprineti slici“.

Nauka je bila u stanju da opovrgne sve teorije zavere, ali je svakako lepo videti simulaciju koja pomaže da se ta objašnjenja bolje shvate u realnom vremenu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.