Za svako unuče po jare

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2015, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za svako unuče po jare

Koze obično ojare dvoje, ređe troje jarića, a kada ih na svet donesu više, to je već neobično. Međutim, domaćinstvo porodice Petrović iz Lozničkog Polja ima kozu Crnku koja je u četiri poslednja jarenja imala 16 jarića, a biće ih sigurno još, samo se ne zna koliko.

Crnka nije bila raspoložena da pozira za fotografisanje, već se nervozno osvrtala da vidi gde je njenih pet jarića, a oni su jurcali po dvorištu. Domaćin Milojko Petrović kaže da je Crnka kod njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslednjih sedam godina.

- Kada sam imao troje unučadi ona je ojarila troje jarića, a onda je posle rođenja mog četvrtog unuka ona dobila četvorostruko potomstvo. Pre četiri meseca rodio mi se i peti unuk, a Crnka je petnaestak dana kasnije ojarila petoro jarića. Sada u avgustu očekujemo šesto unuče i sve nas zanima da li će naša koza nastaviti praksu - koliko unučića, toliko jarića - priča uz osmeh Milojko, dok pokazuje svoju neobičnu kozu.

Njegova dva sina imaju ukupno petoro dece. Draganovi su desetogodišnji Uroš, Nikola (8) i četvoromesečni Vasilije, a Milanovi Rastko (5) i Gavrilo (2,5), koji čekaju novog brata ili prvu seku. Klinci su svim jarićima dali imena i svako ima svog ljubimca, pa tako po dvorištu skaču Cvetko, Praško, Skočko, Mrvica i Munja.

- Ovo je obična domaća koza. Nabavili smo je jer su deca imala problema sa bronhitisom, a rekli su nam da je kozje mleko zdravo i stvarno je delovalo. Njeno mleko deca vole, a sir je takav da ko god ga proba ne pogodi da je kozji. Slali smo ga i prijateljima u Beograd, a i mleko je putovalo za prestonicu i pomoglo onima sa zdravstvenim problemima. Neobično je i što ona pošto se ojari daje povremeno i do osam litara mleka, a uobičajeno je oko tri - priča Milan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.