Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković saglasili su se danas da je za slobodu informisanja neophodno da država obezbedi da novinari budu bezbedni.

“Sloboda medija je uslov za ostvarivanje svih drugih prava i sloboda”, podvukao je Janković na "Njuzvik" konferenciji o slobodi medija tokom panela “Nezavisna tela i sloboda štampe”.

Država ima obavezu ne samo da ne cenzuriše >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << već i da aktivno stvara uslove za slobodu medija, dodao je Janković i ocenio da u poslednje vreme država ipak nije stvarala uslove da se mediji razvijaju u demokratskom društvu.

Šabić je poručio da je evidentno da postoji autoncenzura među novinarima u Srbiji, a govoreći o napadima na njih, poverenik je rekao da država na to mora na pravi način da reaguje.

"Napad na svakog čoveka grozna je stvar, a napad na novinara, baš zbog prirode posla, još je gori", rekao je Šabić.

S druge strane, iako su obojica rekli da je kodeks novinara Srbije dobro urađen, mnogi ga svakodnevno krše, a Janković dodaje da kada se prekšioci ne sankcionišu to dovodi do erozije.

“Mediji funkcionišu na tržištu. Ako se jedni drže kodeksa, a pojave se drugi koji ga krše kako bi povećali tiraž, a ne budu sankcionisani, erozija počinje”, poručio je ombudsman.

Šabić je dodao da novinari kodeks "brutalno gaze“ i to toliko da je to, kako je rekao, zastrašujuće.

On je naveo je primer jednog dnevnog lista koji je objavio fotografiju silovane devojčice, kojoj je „zamaglio“ oči, ali je objavio imena članova porodice, naveo njihove izjave i objavio fotografije kuće u kojoj devojčica živi.

Kodeks je, kako je istakao, bio prekršen i u slučaju izveštavanja o zdravstvenom stanju Jovanke Broz.

Janković se na panelu osvrnuo i na privatizaciju medija i rekao da ona nije sama po sebi dovoljna, jer je prvo neophodno "regulisati medijsko postupanje“.

"Najgori primeri naših medija su upravo privatni mediji“, smatra Janković.

Direktor programa Al džazire Goran Milić, na pitanje o situaciji medija u regionu, kazao je da je ona slična i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, da se samo od njih razlikuju novinari u Makedoniji, koji, kako je rekao, "najviše kukaju“.

“Očito je da je to i zbog finansijske krize. Međutim, situacija je takva kakva je i zbog toga što sada ima mnogo više novinara nego pre rata, pa je i para manje”, rekao je Milić i naveo primer da kad je u Beogradu bilo 50 kafića svi su dobro radili, a da je to promenjeno kada se njihov broj povećao na 2000, te da je tako i sa medijima.

Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je ranije danas da je zabrinjavajuće stanje u medijima na celom zapadnom Balkanu, a ocenila je i da je prisutna cenzura.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Loša zakonodovna praksa ugrožava prava javnosti

Izvor: Akter, 04.Sep.2015, 10:53

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Vladu Srbije na zabrinjavajuću tendenciju da se kroz izmene propisa iz resora pojedinih ministarstava snižavaju prava na pristup informacijama ispod nivoa propisanog Zakonom o slobodnom pristupu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.