Za ratni zločin nad Srbima samo tri godine

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ratni zločin nad Srbima samo tri godine

Član Predsedništva Saveza logoraša Republike Srpske iz Brčkog Marko Draganić izjavio je da se sudija brčanskog Osnovnog suda Nijazija Kalender, određujući kaznu u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su oni tukli i zlostavljali.

Olakšavajuća okolnost to što je kao policijski inspektor radio "izuzetno stresan posao"

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Draganić smatra da jučerašnja prvostepena presuda izaziva ozbiljnu sumnju da je sudsko veće radilo u korist pravde, te da odmeravanje kazne u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću nije u skladu sa dosadašnjom sudskom praksom.

 

Krivično veće Osnovnog suda u Brčkom nepravosnažno je juče osudilo Galiba Hadžića na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, a Nijaza Hodžića na godinu dana za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

 

Prema Draganićevim rečima, obrazloženje o olakšavajućim okolnostima sudije Nijazije Kalendera, po presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin, neprimereno je i uvredljivo za sve oštećene.

 

Komentarišući izjavu predsedavajućeg sudije da Hadžiću i Hodžiću, koji su nepravosnažno osuđeni zbog mučenja srpskih civila i zarobljenika, pri odmeravanju kazne nije mogao naći otežavajuće okolnosti, a da je za Hadžića olakšavajuće to što je kao policijski inspektor radio "izuzetno stresan posao", Draganić je rekao da je Kalender time, umesto očekivane nepristrasnosti, ispoljio očiglednu i nedozvoljenu naklonost.

 

Draganić kaže da obrazloženje sudije Kalendera da za dvojicu osumnjičenih, koji su tukli vezane i bespomoćne srpske civile i pripadnike Vojske Republike Srpske, nije mogao naći nikakve otežavajuće okolnosti - vređa zdrav razum svakog čoveka.

 

"Bojim se da je sudija Kalender, odmeravajući Hadžiću kaznu ispod zakonskog minimuma, a Hodžiću minimum svih minimuma kazne, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su ova dvojica tukli i zlostavljali", naveo je Draganić.

 

Jedan od oštećenih u ovom predmetu ratnog zločina Slobodan Pajić iz Bukvika rekao je Srni da je izrečena kazna nepravedno niska, s obzirom šta su njegove komšije preživele u logorima od ove dvojice mučitelja.

 

"Imao sam imao sreću da nisam doživeo torturu od Hadžića i Hodžića lično, osim nekoliko premlaćivanja, ali kazne od tri i jedne godine zatvora su niske za ono što su moje komšije iskusile", rekao je Pajić.

 

Prema njegovim rečima, njegov sugrađanin (Pero Rikanović) kome su dokazana dela sa veoma sličnim činjeničnim opisom, kao i kod Hadžića i Hodžića, osuđen je na zatvorsku kaznu od pet godina i šest meseci, a srpskom policajcu Branku Pudiću, kome je dokazano jedno premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti u brčanskoj Luci, sud je izrekao kaznu zatvora od tri godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Draganić: Sudija se narugao žrtvama

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2014

BRČKO - Član Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske iz Brčkog Marko Draganić izjavio je da se sudija brčanskog Osnovnog suda Nijazija Kalender, određujući kaznu u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, narugao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.