Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za potrebe izbjeglih i raseljenih lica u RS 80 miliona KM

BANJALUKA - Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u naredne dvije godine implementiraće projekte namijenjene za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM.

U resornom ministarstvu Srni je rečeno da u Republici Srpskoj trenutno boravi 21.991 porodica, odnosno 68.186 lica iz kategorije raseljenih i izbjeglih, te da veliki broj njih nisu riješili svoj status iako je prošlo više od 20 godina od rata.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << potrebe ove najugroženije kategorije stanovništva, Vlada Srpske svake godine putem Redovnog programa rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica izdvoji značajna sredstva, a osim toga, sredstva se obezbjeđuju i kroz realizaciju zajedničkih projekata.

"Samo putem Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja biće izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, a postoji mogućnost da neki od projekata budu nastavljeni i u narednim godinama, tačnije 2019. i 2020. godine", kažu u resornom ministarstvu.

Riječ je o Projektu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, Projektu obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u BiH (SAF) i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC), koji se finansira iz kreditnih sredstava.

Iz resornog ministarstva ističu da je Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smješataja, koji se sprovodi na području 15 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, predviđeno stambeno zbrinjavanje 694 porodice.

Ukupna vrijednost ovog projekta na nivou BiH je oko 104 miliona evra, a Republici Srpskoj je pripalo 29 miliona, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona evra, dok domaća sredstva iznose 11 miliona evra.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u toku rekonstrukcija zgrade stare bolnice u Derventi, koja će po završetku radova postati Gerijatrijski centar i koji će naredne godine, kada je očekuje završetak radova, moći da primi 120 starih i iznemoglih lica. Vrijednost ovih radova je oko dva miliona KM.

U toku je javna nabavka za izvođenje radova u Modriči i Foči, gdje bi u avgustu trebalo da počne izgradnja 42 stambene jedinice, a do kraja godine javne nabavke bi trebalo da se okončaju i u ostalim opštinama.

"Realizaciju ovog projekta od samog početka su pratili brojni problemi i kašnjenja zbog sporih administrativnih procedura, a kada se konačno krenulo u aktivnosti na terenu pojavio se problem plaćanja PDV-a, koji nije jasno definisan u Okvirnom sporazumu o kreditu", kažu u resornom ministarstvu.

Iako je Ministarstvo finansija Republike Srpske bilo saglasno da se PDV plaća iz kreditnih sredstava, došlo je do zastoja u plaćanju.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske se nadaju da će taj problem biti riješen, jer je Savjet ministara BiH usvojio amandman na Okvirni sporazum o kreditu, kojim se reguliše ovo pitanje.

"Ovo je sigurno jedan od najhumanijih projekata i njegovom realizacijom će biti riješeni veliki problemi korisnika alternativnog smještaja", ocijenili su u resornom ministarstvu.

Prema podacima Ministarstva, od ukupno 21.991 porodica iz kategorije raseljenih i izbjeglih, na prostoru Republike Srpske boravi njih 19.207 koja su promijenile mjesto boravka u BiH, a 2.784 porodice su izbjegle iz Hrvatske.

"Potrebe ove veoma osjetljive kategorije stanovništva su velike, a samim tim potrebna su i ogromna sredstva da bi se ti problemi riješili", kažu u resornom ministarstvu.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan izbjeglica koji je ustanovljen u decembru 2000. godine odlukom Generalne skupštine UN.

U poruci povodom Međunarodnog dana izbjeglica, generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je na uznemirujući trend smanjenja broja izbjeglica koji mogu da se vrate kućama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.