Za nabavku ortopedskih pomagala potrošeno preko pola miliona KM

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nabavku ortopedskih pomagala potrošeno preko pola miliona KM

MOSTAR - Tokom prošle godine u Zapadnohercegovačkoj županiji potrošeno je više od pola miliona maraka za nabavku ortopedskih pomagala, stoji u izvještaju Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije, piše Večernji list.

Prema podacima iz spomenutog izvještaja, u 2014. godini je ukupna potrošnja bila 514.691 KM, dok je u 2013. za kupovinu ortopedskih pomagala izdvojeno 436.078 KM.

"Povećanje za 78.613 KM u odnosu na 2013. godinu možemo obrazložiti većom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << potrošnjom sredstava za inkontinenciju i neurološka kolica", navodi se u izvještaju Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije. Prema podacima iz spomenutog izvještaja najviše novca je potrošeno na pelene za starije osobe, ukupno 117.180 KM, za nabavku proteza kuka potrošene su 92.800 KM, a za neurološka kolica za osobe do 60 godina starosti 39.000 KM.

Za nabavku pacemakera za osobe preko 18 godina toekom prošle godine iz proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije izdvojeno je 7500 KM, dok je za pacemaker trajni (za djecu i omladinu do 18 godina koji idu na teret Federalnog fonda solidarnosti) potrošeno 25.000 KM. Za nabavku antidekubitnih madraca potrošeno je 10.850 KM. Prema izvještaju ovog zavoda, hodalica je nabavljeno u vrijednosti 2160 KM, a štaka u vrijednosti 380 KM.

Inače, kada je riječ o ortopedskim pomagalima, pravo na korištenje istih u ovoj županiji propisano je Uredbom o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u ZHŽ-u, te pratećom listom ortopedskih pomagala koju je Vlada ZHŽ-a donijela 30. decembra 2011.

"Ova lista u odnosu na prethodnu znatno je povoljnija za osiguranike te je dosta proširena što je dovelo i do povećanja ove stavke u financijskom izvještaju Zavoda za 2014.

Takođe, ovim povećanjem uvelike je olakšana mogućnost nabavke i ugradnje ortopedskih pomagala, a samim tim poboljšala se kvaliteta zdravstvene zaštite za ovu skupinu osiguranika", navodi se u spomenutom izvještaju.

Iz podataka navedenih u izvještaju vidljivo je i da u ZH županiji raste broj osoba oboljelih od dijabetesa. Tako je samo u prošloj godini za nabavu trakica i iglica za mjerenje šećera u krvi iz proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije izdvojeno 222.000 KM.

(NN/vecernji.ba)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.