Za modernu Srbiju i bolju budućnost

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za modernu Srbiju i bolju budućnost

Uveren sam da su građani Srbije spremni da kreiraju drugačije, moderno društvo i bolju budućnost, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić na prijemu u srpskoj ambasadi u Berlinu. Vučić rekao i da uskoro očekuje dobre vesti za građane Srbije.

U Ambasadi Srbije u Berlinu priređen je prijem povodom Dana državnosti i posete prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, na kojem je vicepremijer rekao da je uveren da su građani Srbije spremni da kreiraju drugačije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moderno društvo i bolju budućnost.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je u Berlinu da će kao predsednik najveće političke stranke u Srbiji "po prirodi stvari" odlučivati o ključnim pitanjima, ali da smatra da je za politički dijalog u Briselu "dovoljan" premijer Ivica Dačić.

Na pitanje da li je spreman da se neposredno uključi u taj dijalog i da li su to od njega tražili nemački zvaničnici, Vučić je odgovorio da će za svaku odluku koja bude doneta "bez ikakve sumnje – najodgovorniji, najkrivlji ili najzaslužniji" biti neko iz SNS-a.

"Neću da se skrivam iza lepih stvari, a da loše stvari budu prepuštene nekom drugom... Najveći deo odgovornosti u našoj zemlji, bez ikakve sumnje, a to znaju i nemački domaćini, stoji na našoj stranci, a lično ću ja snositi najveću odgovornost", podvukao je Vučić.

Direktno upitan da li će "pojačati" srpski tim na nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine, 4. marta u Briselu, on je rekao da nije neko ko misli da je slikanje i pojavljivanje najvažnije u životu i da smatra da je mnogo važnije "kakav ćemo plan da napravimo i kakve ćemo odluke da donesemo".

Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora u Berlinu, a zemlju domaćina predstavljao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Kristijan Šmit, koji je konstatovao da u poslednje vreme značajno raste razumevanje i poverenje u Srbiju, što je odlična osnova za dalje korake u pravcu EU.

Vučić je rekao da će Srbija i njeni građani, koji pripadaju modernom svetu, učiniti najbolje što se može da naša zemlja postane ravnopravni član Evropske unije.

Kako je napomenuo Vučić, u tom cilju mora se još mnogo toga uraditi i obaviti dosta teških stvari.

"Uveren sam da su građani Srbije spremni da kreiraju drugačije i moderno društvo, ali i da međunarodna zajednica želi da vidi uspešnu borbu protiv korupcije, pravu vladavinu prava, i, što je najvažnije, bolju budućnost zemlje", poručio Vučić.

Prema njegovim rečima, naša zemlja želi bolje bilateralne odnose sa Nemačkom, pa i ekonomske, želi da poveća svoj izvoz u Nemačku, kao i investicije iz te zemlje.

"U Srbiji je potrebna promena svesti", primetio je Vučić, a dijaspori je poručio da ne zaboravi svoju zemlju.

"Znamo da ste uradili mnogo za našu zemlju. Nemamo drugu otadžbinu. Volite je kao do sada i siguran sam da ćemo postići mnogo uspeha i u budućnosti", istakao je Vučić.

Uskoro dobre vesti

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na kraju višednevne posete Nemačkoj, da očekuje da će građani Srbije u narednim nedeljama dobiti veoma pozitivne vesti.

"Mislim i očekujem da u danima, nedeljama i mesecima koji dolaze građani Srbije dobiju veoma pozitivne vesti, a jedna od njih bi bila dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. U tom smislu, još važnija vest za građane Srbije bi bio dolazak brojnih nemačkih investitora. I o tome smo razgovarali, i neki najavljuju svoj dolazak", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Na pitanje koje investicije možemo očekivati iz Nemačke, on je naveo "Dženeral elektrik", koji je u jučerašnjim razgovorima najavio skoru investiciju u visini od 300 miliona evra u vetroparkove u južnom Banatu.

U Berlinu, kako je rekao, srpska delegacija je ostvarila izvanredne kontakte, a nije bilo nijedne loše reči o Srbiji, niti jedan negativan komentar, i ovo je prvi put da je tako. Prema njegovim rečima, svi sagovornici u Nemačkoj naglasili su veću kredibilnost srpske države danas.

Vučić je ocenio da bi region danas trebalo zajednički da istupa prema trećim tržištima i potencijalnim investitorima.

On je rekao da je u razgovorima sa šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem i zamenikom hrvatskog premijera Nevenom Mimicom u Berlinu izneo nameru o zajedničkom istupanju na treća tržišta i ka investitorima.

Vučić je rekao da je uveren da će s Crnom Gorom tako biti i urađeno, ali je cilj da se u to uključe još neke zemlje.

"Jer, kada budete rekli da umesto 7,5 miliona imate tržište od 13 ili 15 miliona, dobijate brojne grantove i olakšice koje ne biste dobili. Takođe, i razgovori sa bankama će biti neuporedivo lakši kada imamo zajedničke projekte", objasnio je Vučić.

"Sada govorimo o ekonomiji, da poštujemo jedni druge, da imamo najbolje moguće prijateljske odnose i hoćemo da obezbedimo što više investicija za naše zemlje", poručio je Vučić dodajući da će se u skladi s tim i ponašati.

Normalizacija odnosa vodi u EU

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemačke Kristijan Šmit podsetio je na istorijski značaj državnog praznika Srbije, podsećajući da je Sretenjski ustav prvi demokratski ustav.

Govoreći o evrointegracijama, Šmit je rekao da se nada da će Hrvatska sredinom godine postati članica EU, te da se radi na tome da Srbija ide istim smerom.

Šmit je pohvalio napredak u dijalogu Beograda i Prištine, koji je, kako je rekao, osnova za ono što je bitno za Evropu, a to je da svi moraju biti dobri prijatelji sa susedima.

Nemačka, kako je istakao Šmit, pozdravlja to što Srbija čini na normalizaciji odnosa sa Prištinom i dodao da ta normalizacija vodi ka EU.

Šmit je konstatovao da značajno raste razumevanje i poverenje u Srbiju, što je odlična osnova za dalje korake u pravcu EU.

Prijemu su prisustvovale diplomate najuticajnijih zemalja, vojni atašei, predstavnici nemačkog političkog, ekonomskog i javnog života, kao i predstavnici dijaspore.

Deo kulture Srbije dočarali su im đaci Baletske škole "Lujo Davičo" u Beogradu, koji su u Berlinu osvojili prvo mesto na evropskom takmičenju baletskih škola.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.