Za devet meseci jedan odsto manje turista

Izvor: Press, 01.Nov.2014, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za devet meseci jedan odsto manje turista

Srbiju je u periodu januar-septembar, posetilo ukupno 1, 7 miliona turista, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine, objavila je Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na Republički zavod za statistiku.
Od ukupnog broja turista, domaćih je bilo 910.729, što je smanjenje od 10 odsto i čini 54 odsto od ukupnog broja gostiju, a inostranih 788.439, što je povećanje za 12 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Turisti su u tom periodu ukupno ostvarili 4,86 miliona noćenja, što je za sedam odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine. Od toga su domaći turisti ostvarili 3,2 miliona ili 14 odsto manje noćenja, a inostrani 1,66 miliona, ili za devet odsto više.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima 43 odsto, zatim slede planinska mesta 32 odsto. Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu 49 odsto, zatim slede ostala turistička mesta 18 odsto.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj Banji, gde su imali 369.203 noćenja, što je za 14 odsto manje nego prošle godine, a zatim slede Zlatibor, Kopaonik, Sokobanja...

Inostrani turisti su najviše boravili u Beogradu, gde su imali808.251 noćenje, što je porast od 10 odsto, zatim slede Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja...

Od inostranih gostiju, najveći broj noćenja u periodu januar-septembar ostvarili su turisti iz BiH 122.283, što je za tri odsto više, a zatim slede turisti iz Rusije, Crne Gore, Nemačke, Hrvatske...

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.