ZLATNA PALMA ZA DIPON: Zatvoren 68. Kanski festival

Izvor: Kurir, 25.Maj.2015, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLATNA PALMA ZA DIPON: Zatvoren 68. Kanski festival

Film Žaka Odijara o bivšem vojniku koji želi da napusti Šri Lanku, gde besni građanski rat, najbolji na prestižnom festivalu

KAN - Francuski film „Dheepan“ reditelja Žaka Odijara osvojio je Zlatnu palmu na 68. Filmskom festivalu u Kanu.

U konkurenciji 19 ostvarenja, film o bivšem vojniku koji želi da napusti Šri Lanku, gde besni građanski rat, dobio je nagradu kao najbolji na ovoj prestižnoj manifestaciji. Bivši vojnik, mlada žena i devojčica predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se kao porodica. Oni završavaju u naselju u blizini Pariza, iako se jedva poznaju, i pokušavaju da izgrade zajednički život.

Gran-pri je osvojio mađarski film „Saulov sin“ debitanta Lasla Nemeša, tragična priča o stradanju Jevreja u Aušvicu, dok je nagradu za najboljeg reditelja dobio Tajvanac Hou Sjao Sjen za film „Ubica“. Nagradu žirija festivala dobilo je ostvarenje „Jastog“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Runi Mara („Karol“) i Emanuel Berko („Moj kralj“) dobile su nagradu za najbolje glumice, dok je priznanje za najboljeg glumca dobio Vensan Lindon za ulogu u filmu „The Mesaure of a Man“. Meksički režiser i producent Mičel Franko ima najbolji scenario, za film „Hronična“.

Kanski festival, koji je počeo 13. maja, zvanično je sinoć zatvoren dodelom nagrada žirija, predvođenog braćom Koen, američkim rediteljima i scenaristima. Francuska glumica Sesil de Frans imala je tu čast da uruči Zlatnu palmu dobitniku. Film koji je zatvorio svečanu ceremoniju bio je „Led i nebo“ Luka Žakea.

Srbija i Hrvatska na kroazeti

„ZVIZDAN“ DOBIO NAGRADU ŽIRIJA

Hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija „Zvizdan“, reditelja i scenariste Dalibora Matanića, dobila je prekjuče nagradu žirija u paralelnom takmičarskom programu „Izvestan pogled“. Mataniću i delu ekipe priznanje je uručila Izabela Roselini.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.