ŽENE, MAJKE, KRALJICE: Odrade skoro 60 sati nedeljno u kućnim poslovima, ali im retko ko to priznaje

Izvor: Kurir, 03.Jul.2015, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENE, MAJKE, KRALJICE: Odrade skoro 60 sati nedeljno u kućnim poslovima, ali im retko ko to priznaje

Svi o njima pričaju, ali niko ne preduzima konkretne korake kada je u pitanju realizacija predloga koji bi zaposlenim majkama olakšao ili isplatio izuzetno napornu svakodnevnicu obuhvaćenu mnogim poslovima i različitim obavezama.

Da zaposlene majke imaju mnogo više posla od ostalih društvenih grupa dokazuje i istraživanje koje je sproveo američki sajt salari.com i otkrio kako one u proseku imaju dodatnih 59.4 sati posla - u domaćinstvu i oko porodice.

Drugim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uz standardnu 40-časovnu radnu nedelju (na koju neretko ide i desetak prekovremenih sati), kod kuće  odrade još 59.4 sati poslova koji obuhvataju razne segmente, a koji se tiču domaćinstva i funkcionisanja porodice. Posao majke i supruge podrazumeva brojne dužnosti i obaveze koje se često uzimaju zdravo za gotovo.

Iako su izuzeci sve češći, a u domaćinstvu sve više pomažu očevi, i dalje previše odgovornosti ostaje na majkama.

Privatan kuvar

Znate li koliko bi koštao privatni kuvar koji bi vam skuvao minimalno jedan obrok u danu pet puta nedeljno. Razmislite o tome kad sledeći put budete prigovarali na kvalitet ili kvanititet ručka.

Čistačica

Neka istraživanja pokazala su kako žene u proseku provedu 18 sati obavljajući uobičajene kućne poslove.

Dadilja

Vaspitanje dece je najteži i najodgovorniji posao na svetu. Kvalitetno provođenje vremena sa decom ne ulazi u pomenutu satnicu od 59.4 sata jer ono traje 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Pranje i peglanje

Što veća porodica, više posla. Iako žene sve češće traže pomoć za poslove oko rublja, i dalje postoji veliki broj njih koje peglanje ostavljaju za sitne noćne sate.

Negovateljica

Prosek kaže kako se svako dete u godini dana razboli otprilike 10 puta, a za svaki od njih je potrebno bar tri dana oporavka. Saberite koliko je to dana nege i brige o svakom članu porodice.

Lična asistentkinja

Plaćanje računa, odlazak u kupovinu namirnica, rezervacije, hemijsko čišćenje, vraćanje knjiga u biblioteku i brojne druge aktivnosti koje ostali članovi porodice često zaboravljaju ili za njih "nemaju vremena" najčešće padnu na majku.

Asistent u učenju

Svaka mama koja ima školarca, pa i onog najodgovornijeg i najbistrijeg, zna da je potrebno svakodnevno progledavanje domaćih zadataka i pomaganje prilikom rešavanja zadataka i ispitivanja gradiva.

(zena.tvbest)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.