ZENE-CUVAJTE-SE-Pilule-izazivaju-rak

Izvor: medio.rs, 02.Avg.2014, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZENE-CUVAJTE-SE-Pilule-izazivaju-rak

Otkako se pojavila, pilula za kontracepciju je donela pravu revoluciju u žensku seksualnost, ali i olakšala hormonalne muke mnogim pripadnicama nežnijeg pola. Međutim, ispostavilo se da je ovaj vid zaštite od neželjene trudnoće potencijalno veoma opasan

Nažalost, žene koje koriste anti-bebi pilule imaju za 50 odsto više šanse da obole od raka dojke. Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije.

Srećom, nisko-dozažne, takozvane “kombinovane”, pilule novije generacije, u kojima ima vrlo malo estrogena, skoro da ne predstavljaju nikakav rizik.

- Ispostavilo se da pojedine hormonske formule znatno mogu da povećaju šanse od raka dojke. Potrebna su dodatna istraživanja, ali dokazano je da se s prestankom uzimanja problematičnih pilula rizik značajno smanjuje – rekla je autorka najnovije studije na ovu temu, doktorka Elizabet Biber iz “Fred Hačinson” istraživačkog centra u Sijetlu.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

Anti-bebi pilule rizik za dobijanje raka

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2014

Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.