ZEMLJA KRVI I ČOKOLADE Živopisne slike otkrivaju najmračniju stranicu belgijske istorije

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMLJA KRVI I ČOKOLADE Živopisne slike otkrivaju najmračniju stranicu belgijske istorije

Izložba pod nazivom “53 odjeka Zaira” odslikava istoriju Demokratske Republike Kongo, nekadašnjeg Zaira, čije su stanovništvo ugnjetavali belgijski kolonizatori.

Ispred bele zgrade, s visoko podignutom belgijskom zastavom u dvorištu, crnac u prugastoj majici koga dave lancima. Pored njega drugi crnac: leži na stomaku, sa spuštenim pantalonama, koje otkrivaju krvave rane na njegovoj zadnjici.

Iznad njega, u uniformi pripadnika kolonijalne policije, stoji treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crnac, koji je podigao štap iznad glave, spreman da udari.

Tu je i kolonizator u beloj uniformi, s belgijskom zastavom na epoleti i belim šlemom na glavi. Puši lulu i jednu ruku drži u džepu, a drugom ležerno diriguje nasiljem koje se odigrava pred njegovim očima.

Ovaj prizor je deo juče otvorene izložbe u londonskoj galeriji Sulger-Bjul Lovel. Slika pod nazivom “Belgijski Kongo II” nastala je 1970. godine i prikazuje deo istorije Demokratske Republike Kongo.

Kraljevina Kongo je stvorena u 14. veku, a deo nje je 1880-ih godina postao Slobodna Država Kongo, privatni posed pod kontrolom belgijskog kralja Leopolda II.

“Belgijski Kongo je vanredan primer odstupanja od kolonijalnih pravila. Njegove resurse je dramatično eksploatisao jedan jedini čovek, kralj Leopold II, koji se ponašao kao da su stanovništvo i teritorija njegovo privatno vlasništvo”, kaže jedan od osnivača galerije, Kristijan Sulger-Bjul.

Autor slike “Belgijski Kongo II” T. Kalema pripadao je “Pokretu Lumumbaši”, koji su u svojim delima zabeležili turbulentnu istoriju Konga.

Članovi ovog pokreta slikali su scene počev od trgovine robovima u 16. i 17. veku, preko brutalnosti kolonijalnih gospodara, pa sve do teškoća sa kojim su se suočavali u vreme nastanka pokreta: štrajkovi rudara, nezavisnost, secesija Katange i nade u kongoanskog vođe pokreta za nezavisnost Patrisa Lumumbe, koje su potonule nakon što je uhapšen i ubijen.

Slike su upečatljive ne samo zbog prizora koje prikazuju, već i zbog korišćenih boja, što je bilo neverovatno dostignuće s obzirom na bedu u kojoj su umetnici živeli.

“Bile su im dostupne samo osnovne boje i uprkos tankim konturama, radili su isključivo sa širokim četkama”, objašnjava Sulger-Bjul.

Čibumba Kanda-Matulu, čija dela preovladavaju na izložbi, već je naslikao mnogo toga kada je upoznao Belgijanca Etjena Bola. Između 1971. i 73. godine, Bol je angažovao njega i još četiri umetnika da urade slike prikazane na izložbi.

Čibumba Kanda-Matulu je bio siromašan. Slike na platnu od džakova za brašno jeftino su se prodavale. Živeo je u jednosobnoj kućici i jedva je sastavljao kraj s krajem.

Izložba koja traje do 30. juna, dana kada je Kongo pre 55 godina stekao nezavisnost od Belgije, ilustruje ono što Sulger-Bjul naziva “demonima Afrike” - prisilni rad, građanski rat, ugnjetavanje i studentski protesti” - koji ni dan-danas ne napuštaju Kongo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.