ZATEGNUTO-Na-pocetku-smo-treceg-svetskog-rata

Izvor: medio.rs, 18.Dec.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZATEGNUTO-Na-pocetku-smo-treceg-svetskog-rata

Naš stručnjak kaže da je na snazi ozbiljan ekonomsko-finansijski sukob, koji zbog umešanosti najveće zemlje ugrožava ceo svet

MOSKVA - Rusija se zbog drastičnog pada vrednosti rublje, smanjenja cene nafte i sankcija koje su joj uvedene sa Zapada nalazi u ekonomskoj krizi, a naš novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ocenio je tu situaciju kao početni stadijum trećeg svetskog rata.

Prema njegovim rečima, aktuelni ekonomsko-finansijski sukob >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << s Rusijom predstavlja veliku opasnost za svet.

Rublja i dalje pada

- Rublja je u istorijskom padu, a mnogi smatraju da je to početak posledica koje će najveća zemlja tek osetiti. Traje treći svetski rat, i to finansijski, a da toga nismo ni svesni. Sada mnogo toga zavisi od Evropske unije, od toga kako će se postaviti prema Americi jer SAD ne osećaju posledice sankcija koje su uvedene Rusima. Međutim, privreda Evrope i te kako strada. Amerika bi zapravo da ekonomski ratuje s Rusijom preko leđa Evrope - objasnio je Lazanski.

Vest o padu ruske rublje pojavljivala se sporadično prethodnih meseci, ali u utorak je sve iznenadila informacija da je njena vrednost dostigla istorijski nizak nivo u odnosu na dolar i evro i pored drastičnih mera koje je uvela centralna banka. Naime, ta institucija odlučila je da poveća referentne kamatne stope sa 10,5 na čak 17 odsto, što opet nije pokazalo posebne rezultate. Juče je ruska valuta minorno ojačala, pa je za jedan evro ujutru mogla da se kupi 81,61 rublja, dok je preksinoć bilo potrebno 85,15 rubalja.

Smanjena ulaganja

Zbog takve situacije investitori su počeli da smanjuju ulaganja u akcije zbog zabrinutosti da bi sve dublja ekonomska kriza mogla da destabilizuje rusku ekonomiju i dodatno oteža Zapadu komunikaciju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. To bi dalje za posledicu imalo povećanje geopolitičkih tenzija, i to ne samo u istočnoj Evropi već i na Bliskom istoku.

Inače, Rusi su masovno pohrlili u prodavnice da naprave zalihe osnovnih životnih namirnica pre nego što cene skoče, a američki tehnološki gigant „Epl“ saopštio je juče među prvima da obustavlja onlajn prodaju svojih proizvoda u Rusiji jer je vrednost rublje isuviše kolebljiva kako bi se utvrdile cene.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.