ZAŠTITINIK GRAĐANA RUŠI ZAKON O PREKRŠAJIMA: Građani se ucenjuju uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava!

Izvor: Press, 31.Jan.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTITINIK GRAĐANA "RUŠI" ZAKON O PREKRŠAJIMA: Građani se ucenjuju uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava!

Zaštitnik građana Saša Janković Ustavnom sudu Srbije podneo je predlog za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o prekršajima koje predviđaju da se licu koje ne plati prekršajnu kaznu zabranjuje izdavanje ili dobijanje dozvola ili uverenja.
Predlog za ocenu ustanovsti odnosi se i na odredbe Zakona o prekršajima kojima se predviđa zabrana povraćaja oduzetih ličnih i drugih dokumenata, kao i registracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odnosno preregistracija pravnog lica u slučaju kada se ne plati prekršajna kazna.

Pomenutim rešenjem, se, kako smatra Zaštitnik građana, neustavno onemogućava ili uskraćuje ostvarivanje mnoštva ljudskih prava iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja, imovinskih prava i radnih odnosa, kao i sloboda kretanja i preduzetništva, a da to nije neophodno, niti proporcionalno cilju koji se želi postići.

Umesto da se odgovornim radom javnih službi učini delotvornim sistem prinudnog izvršenja, koji i treba da služi izvesnoj i efikasnoj naplati novčanih i drugih obaveza, saoštio je zaštitnik građana.

PROČITAJTE JOŠ:
IMPOTENCIJA, DEPRESIJA, ŽELJA ZA "NORMALNIM" PARTNEROM: Najčešći problemi srpskih studenata i kako ih rešiti!
KLIMATSKA SLIKA BUDUĆNOSTI: Kakva će biti klima u Srbiji?
SMENJENI DIREKTOR UK "ŽELEZNICA": Hvalio se da je kao Džejms Bond, kopirao policijske značke!
   
Ustav dozvoljava ograničenje ili oduzimanje imovine radi naplate kazni, ali ne i ucenjivanje građana uskraćivanjem drugih prava koja ne moraju biti ni u kakvoj vezi sa učinjenim prekršajem da bi se od njih naplatila kazna.

Uskraćivanje nekih od tih prava, kao što je sloboda preduzetništva, čak može onemogućiti čoveka da zaradi novac potreban da plati kaznu.

Lice koje ne plati prekršajnu kaznu, primenom odredbe čiju ustavnost zaštitnik građana osporava od organa vlasti neće moći da dobije nijednu dozvolu ili odobrenje, osim onih koji se tiču ličnog statusa.

To znači da u određenim uslovima neće moći da napusti zemlju niti registruje automobil, preduzetničku radnju ili preduzeće, niti da dobije dozvolu za adaptaciju stana ili kuće.

Uskraćivanjem potvrde o plaćenom porezu građanin je onemogućen u ostvarivanju dugačkog spiska prava i interesa.

U međuvremenu, lokalne samouprave počele su da za prekršaje proglašavaju čak i kršenja obaveza iz obligacionih odnosa, čime se stvorila mogućnost da zbog neposedovanja važeće karte, čiju naplatu vrši privatno preduzeće, građanin ostane bez niza Ustavom i zakonom garantovanih prava, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ombudsman traži ocenu ustavnosti Zakona o prekršajima

Izvor: NTV.rs, 31.Jan.2015

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković Ustavnom sudu Srbije podneo je predlog za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o prekršajima koje predviđaju da se licu koje ne plati prekršajnu kaznu zabranjuje izdavanje ili dobijanje dozvola ili uverenja.. Predlog za ocenu ustanovsti odnosi se i na odredbe...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.