ZANIMLJIVA EKONOMIJA Posao uvek davali najskupljoj firmi, da im put prođe pored vikendice

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZANIMLJIVA EKONOMIJA Posao uvek davali najskupljoj firmi, da im put prođe pored vikendice

Za gradnju atarskih puteva uvek su angažovana preduzeća sa nepovoljnijim ponudama, a prioritet su bili prilazi do njiva, vikendica i salaša funkcionera i radnika opštine

- Ovi tenderi za izgradnju atarskih puteva, vredni stotine miliona dinara, bili su predmet zloupotrebe i korupcije - tvrde zamenik predsednika gradske skupštine u Somboru Miodrag Sekulić i gradski većnik za poljoprivredu i selo Zoran Miler.

- Mnogo je dokaza koji ukazuju na zloupotrebe u trošenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namenskih sredstava iz budžeta. Neka nam odbornik Ferenc Varga objasni zbog čega je protežirao subotički “Komgrap“, gde su se prelivale te pare i zašto su neki važni atarski putevi ostali nezavršeni. Nastojimo da razotkrijemo mehanizme zloupotrebe vlasti, a sumnjam da je to i ovde slučaj - naglašava advokat Miodrag Sekulić.

- Prazne priče, nisam se ogrešio o zakon. Radio sam u najboljoj nameri, a to potvrđuju i rezultati. Prete krivičnom prijavom, pa ako imaju dokaze, neka to i učine. U slučajevima koje pominju izbor nije izvršen, komisija je poništila javnu nabavku, ponuđači su zatražili zaštitu svojih prava, tender nije realizovan, a važan atarski put ostao je neizgrađen - tvrdi Varga.

Na zloupotrebe ukazuje i Zoran Miler, gradski većnik za poljoprivredu. Ilustruje to primerom kada su uslovi za učešće na tenderu bili napisani tako, da ih je samo jedno preduzeće moglo ispuniti, a da je tom prilikom protežirana firma radove cenila 18,5 miliona više nego drugoplasirani ponuđač.

- Simptomatično je da jedni te isti dobijaju novac za projektovanje, isti su izvođači, a za nadzor se utvrđuje 1,5 odsto vrednosti projekta, umesto uobičajenih 0,5 do 1 odsto. Da ne govorimo o kvalitetu radova i nadzora i mogućoj vezi s izvođačem - ocenjuje Miler.

- Nije Miler kompetentan da ocenjuje rad vrhunskih stručnjaka i firmi. Radi kvaliteta i kontrole angažovao sam dupli nadzor, o čemu postoji dokumentacija - tvrdi Varga, i poručuje novoj vlasti da bi bilo bolje da se pobrinu da sačuvaju izgrađene puteve i da nastave gradnju nego što ga blate i neosnovano optužuju.

Milioni za rekonstrukciju

- Kada su to radili na atarskim putevima, pitam se koliko je onda novca na nezakonit način usmereno prilikom rekonstrukcije glavne ulice, gde su u pitanju milioni evra - kaže Sekulić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.