ZABRANA RADA: Plavi jezik zatvorio stočne pijace na jugu Srbije

Izvor: Kurir, 23.Okt.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABRANA RADA: Plavi jezik zatvorio stočne pijace na jugu Srbije

Ne prenosi se sa životinja na ljude, za koje ova bolest inače nije opasna

BEOGRAD - Republička veterinarska inspekcija naložila je zatvaranje stočnih pijaca u Vranju, Bosilegradu, Trgovištu i Vladičinom Hanu zbog pojave virusne infekcije stoke "plavi jezik".

U tim opštinama prijavljeno je stotinak obolelih ovaca, koza i goveda od "plavog jezika", a oko 40 životinja je uginulo, izjavio je danas pomoćnik direktora Veterinarske stanice Vranje Dejan Tričković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"U Preševu, Bujanovcu i Surdulici nismo do sada imali slučajeve pojave "plavog jezika", a očekujem i da bolest počne da jenjava jer vremenski uslovi ne pogoduju komarcima koji su prenosioci bolesti", rekao je Tričković.

On je istakao da se bolest "plavi jezik" ne prenosi sa životinja na ljude i da za ljude nije opasna, ali nanosi veliku štetu stočarima. Broj životinja obolelih od "plavog jezika" je, po rečima Tričkovića, veći nego što pokazuju zvanični podaci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.