ZA KRST ČASNI: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Izvor: Mondo, 19.Jan.2017, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA KRST ČASNI: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Bog se javi, Vaistinu se javi!

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dani.

Kada je napunio 30 godina "dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji" (Mt. 3, 13 - 17).

Plivanje za časni krst u hotelskom bazenu!

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Zbog toga se ovaj događaj slavi kao Bogojavljenje.

Bogojavljenska vodica

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama. Takva voda, kako se veruje, tokom cele godine ostaje osvećena i sveža. Prema verovanjima, valja se na Bogojavljenje isprskati kuća tom vodom, ali ne i drugim danima. Bogojavljenska voda pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od bolesti, oslobađanja zla i pročišćavanja tela i duše od grehova…

Prema predanju, u Bogojavljenskoj noći, 18. na 19. januar, otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti.

Jedan od običaja je bio i da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka, 18. januara uveče, jer se verovalo se da će sanjati muškarca za koga će se udati.

U nekim krajevima Srbije, prema verovanjima, ako na danšnji dan bude jak mraz ili pada sneg – godina će biti rodna, a ako bude vedro – biće suše.

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE

U gradovima širom Srbije za Časni krst plivaće više stotina ljudi. Za razliku od prošle godine učesnici koji plivaju na otvorenom biće na temperaturi nižoj od nula stepeni, a još se ne zna da li će se na svim lokacijama održati zbog zaleđenih reka i jezera.

Patrijarh Irinej služiće sutra liturgiju u Nikolajevskoj crkvi u Zemunu s početkom u 9 časova, nakon čega će uslediti praznična litija i plivanje za Časni krst.

Episkop toplički g. Arsenije služiće na Bogojavljenje svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Georgija na Banovom Brdu sa početkom u 8,30 časova. U nastavku krenuće litija do Ade Ciganlije, gde će posle molitve vernici plivati za Časni krst.

Bogojavljensko plivanje u Beogradu trebalo bi da bude održano i kod Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas plivamo za ČASNI KRST, jer slavimo BOGOJAVLJENJE! Patrijarh prisustvuje vađenju krsta u Zemunu

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2017

Organizovano je plivanje za časni krst kako u Beogradu tako i širom Srbije..Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u Hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh Irinej...Patrijarh...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.