Vulin: Srbi na KiM - najpaćeniji i najvoljeniji deo naroda

Izvor: B92, 01.Maj.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbi na KiM - najpaćeniji i najvoljeniji deo naroda

Srbica -- Ministar za rad Aleksandar Vulin prisustvovao je ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na KiM odakle je svim pravoslavnim vernicima čestitao Vaskrs.

Vulin je uz tradicionalni pozdrav "Hristos Vaskrse" istakao da je Vaskrs prilika da se setimo Kosova i Metohije i Srba na KiM uz poruku "da će KiM biti zaboravljeni samo onoliko koliko se mi usudimo da to uradimo i da će Kosovo i Metohija biti sačuvani onoliko koliko ga mi budemo čuvali".

Vulin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je pre ministarske funkcije obavljao dužnost direktora Kancelarije za KiM, istakao je da nema boljeg mesta da se uputi poruka mira i poruka želje za dobrim, za slobodom, želje za boljim i pravednijim životom nego sa Kosova i Metohije.

"Srbi na KiM su najnapaćeniji deo srpskog naroda i zato jesu najvoljeniji deo srpskog naroda. Vaskrs je poruka mira, Vaskrs je želja za dobrim, Vaskrs je želja za slobodom", rekao je Vulin naglasivši da se ne može reći još uvek da je za Srbe na KiM nastupilo vreme pravde i potpunog mira.

Između dva Vaskrsa imali smo nebrojene napade na srpske povratnike, imali smo ponovo pokušaj streljanja naše dece u Goraždevcu između dva Vaskrsa, imali smo puno nerasvetljenog i nekažnjenog nasilja, podsetio je Vulin.

"Ja na Vaskrs molim međunarodnu zajednicu da preuzme već jednom svoju dužnost i svoju obavezu, da ispuni već jednom obećanje koje je dala Srbima na Kosovu još davne 1999. godine da će ovde biti mira i pravde za sve", rekao je Vulin.

On je naglasio da je Vaskrs dan kada želimo da ga provedemo sa porodicma, sa onima koje volimo, da ga provedemo sa onima koji su nam dali imena i onima kojima smo mi dali imena.

"Ja želim mir Srbima na KiM, kao što želim mir svim građanima Srbije i svim pravoslavnim vernicima koji praznuju Hristovu pobedu nad smrću. Ovo je prilika da se setimo KiM, da mislimo na Srbe na KiM", rekao je Vulin.

On je istakao da želi da poruči svoj Srbiji da će KiM biti zaboravljeni samo onoliko koliko se mi usudimo da ga zaboravimo i da će biti sačuvano onoliko koliko ga mi budemo čuvali.

Ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović koji je iz Deviča poslao poruku mira izrazivši žaljenje što Srbi i posle 16 godina dolaze u ovaj manastir u pratnji policije.

"Žalosno je što ponovo 16. godinu za redom Vaskrs dočekujemo tako što dolazimo u naše svetinje pod policijskom pratnjom, drugačije za nas nije moguće", rekao je Jablanović i naglasio da je srpski narod narod mira i da je njihova ruka prijateljstva pružena.

"Naše svetinje služe kao istorijski trag i podsetnik na stradanje i vreme koje su Srbi ovde proveli i garantuju da će Srbi ovde imati budućnost, ali sa druge strane govori da je ovo blago blago koje treba poštovati i čuvati bez obzira ko je koje vere i ko je koje nacije", rekao je Jablanović.

On je podsetio da je tokom martovskih nereda 2004. godine manastir Devič spaljen i da takvo stradanje ne bi trebalo ni jedna svetinja da doživi.

Kao što je ovaj manastiri vaskrsao i kao što je naš Isus Hrist vasksrao tako se nadamo da će i naš narod varskrsnuti i u ovom kraju, oko ovog manastira i da će se ponovo ovde čuti igra i smeh srpske dece, zaključio je Jablanović.

Pored malobrojnih vernika ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u manastiru Devič prisustvovali su i načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Vaso Jelić i šef Srpske liste Slavko Simić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.