Vulin: Srbi da se brane sa slobode

Izvor: B92, 06.Feb.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbi da se brane sa slobode

Klina -- Aleksandar Vulin zatražio od sudskih organa na Kosovu da se Srbima koji su uhapšeni u pokrajini omogući elementarno ljudsko pravo i odbrana sa slobode.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je u Klinavcu u opštini Klina podsetio da su uhapšeni lider SDP Oliver Ivanović, penzionisani policijski pukovnik Dragoljub Delibašić, a pre njih Laza Lazić i Žarko Veselinović koji su pritvoreni više meseci.

On je rekao da Kancelarija za KiM radi ono što može kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi pomogla tim ljudima, obezbeđuje pravnu pomoć, ali da to nije dovoljno.

Kancelarija za KiM radi ono što može, obezbeđuje advokata za svakog od njih, pokriva sudske troškove, ali da to ni izbliza nije dovoljno ako se međunarodna zajednica ne bude angažovala, i ne bude pogledala u prirodu svih ovih slučajeva, ako ne bude omogućila da se svi ti ljudi, ako ništa drugo, bar brane sa slobode”, podvukao je Vulin.

Ne možemo mi da utičemo na to da li će se pokrenuti ova ili ona optužnica, to nije u našoj moći. Ali možemo da tražimo da se brane sa slobode, možemo da tražimo da im se obezbedi elementarno ljudsko pravo“, istakao je ministar Vulin.

On je naglasio i da se poslednja hapšenja na severu Kosova ne mogu dobro odraziti na predstojeće izbore za gradonačelnika Kosovske Mitrovice 23. februara.

"Teško je naći opravdanje i objašnjenje da za nešto što se desilo ili nije desilo pre 14 godina vi to uradite sada. UNMIK je inače odbacio mnoge od ovih slučajeva o kojima govorimo, ali imali ste 14 godina vremena da procesuirate ljude koji su vam bili tu, Oliver Ivanović je bio potpredsednik Skupštine Kosova , dakle teško da ste mogli naći nekog koga biste lakše mogli da privedete pravdi ili čemu god i vi to niste uradili za ovih 14 godina i sad to radite. Teško je ne pomisliti da postoji i neka politička pozadina iza svega toga”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to se ne može dobro odraziti na izbore, kao i da atmosfera straha, sumnje, nepoverenja nije nešto što doprinosi nijednom političkom procesu pa neće doprineti ni ovom.

“Vlada Repubike Srbije će ispuniti svoje obaveze, i sve što je do nas mi ćemo učiniti da izbori proteknu mirno i da bude sve u redu, ali ne možete vi ljudima narediti da se dobro osećaju kada se njihove komšije hapse, kada niko ne zna ni zašto ni kako i kada za njih institucija odbrane sa slobode je najveći mogući domet, a i do nje ne mogu da dođu”, kazao je on.

Vulin je rekao da je od Euleksa zvanično zatražio informacije o eventualnom postojanju spiskova lica koja se terete za ista dela kao Ivanović i Delibašić i da će čim bude dobio odgovor, to podeliti sa javnošću Srbije.

"Sama priča o postojanju nekakvih spiskova unosi veliki nemir među Srbe na KiM. Vaše elementarno pravo je da, ako vas neko za nešto goni ili sumnjiči, da to znate. Toliko bar mora da se zna”, smatra Vulin.

On je rekao da će srpski parlamentarni izbori da se sprovedu na KiM, da je o tome razgovarao sa šefom OEBS-a, da se o tome razgovaralo i u Briselu.

Dakle apsolutno da će se izbori sprovesti, Srbi na KiM će moći da glasaju, da biraju na parlamentarnim izborima. Mi imamo jako dobar model koji smo uradili i prošli put, ja ne vidim u čemu bi sada bio problem, naravno da ćemo o tome razgovarati u Briselu. Mi imamo sledeći sastanak u Briselu 12. februara pa ćemo sigurno pokrenuti i tu temu ali ja ne vidim razlog da se to ne desi, ne vidim razlog zašto bi to smetalo bilo kome na prostoru KiM”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština (ZSO) se priprema, u toku je proces konstituisanja skupstina opština, za šta je poslednji rok 10. ili 11. februar.

I to će biti urađeno, upravo se to priprema na severu KiM. Da bi skupštine opština bile konstituisane mora da se obezbedi odgovarajuća većina, izaberu odgovarajući organi, a onda dvotrećinskom većinom da se odluči o pristupanju ZSO. Uostalom i to će biti tema 12. februara u Briselu”, rekao je Vulin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin:Uhapšenim Srbima omogućiti da se brane sa slobode

Izvor: Blic, 06.Feb.2014

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od sudskih organa na Kosovu da se Srbima koji su uhapšeni minulih dana u pokrajini omogući elementarno ljudsko pravo i odbrana sa slobode. Aleksandar Vulin..Vulin je u Klinavcu u opštini Klina podsetio da su uhapšeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.