Vulin: Aušvic je upozorenje čitavom čovečanstvu

Izvor: Press, 27.Jan.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Aušvic je upozorenje čitavom čovečanstvu

Aušvic je veliko upozorenje čitavom čovečanstvu, a užasi Holokausta ono što mora da opominje planetu na opasnost od ponavljanja ratova i zločina, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je Srbija uvek bila i biće na pravoj strani.
Vulin, koji će danas prisustvovati komemorativnoj ceremoniji kojom se obeležava sedam decenija od oslobađanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nacističkog logora Aušvic-Birkenau, rekao je Tanjugu i da opasnost od ponavljanja sukoba i sile velikih i moćnih nad malim i nezaštićenim nikada ne prolazi.

On je podsetio da je Srbija bila deo pobedničke koalicije i da svoju antifašističku prošlost neće i ne sme da zaboravi.

"Srbija je bila uvek na strani onih koji pate i na strani dobra", podvukao je Vulin.

U užasima Aušvica, dodao je, nestalo je više od 15.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i to se ne sme zaboraviti ni oprostiti.

On je dodao i da je Srbija u stanju da pamti, ali i u stanju da gleda u budućnost, baš zato što je uvek bila deo pobedničke strane i deo antihitlerovske koalicije.

Užasi kojima svedočimo u Aušvicu, su užasi kojima treba da svedoče i buduće generacije, rekao je Vulin.

On je istakao da je Aušvic veliko upozorenje čitavom čovečanstvu i da zato svi zajedno, kada gledamo zločine koji se danas ponavljaju po svetu, i imaju "neko veliko i važno opravdanje", treba da kažemo da nema opravdanja da se izgubi nijedan ljudski život.

Ceremoniji obeležavanja prisustvovaće predstavnici oko 40 država i oko 300 preživelih logoraša.

Istog datuma kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja, u Drugom svetskom ratu, u svetu se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, koji je 1. novembra 2005. godine ustanovila Generalna skupština UN.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vulin: Aušvic je upozorenje čitavom čovečanstvu

Izvor: Blic, 27.Jan.2015

Aušvic je veliko upozorenje čitavom čovečanstvu, a užasi holokausta ono što mora da opominje planetu na opasnost od ponavljanja ratova i zločina, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je Srbija uvek bila i biće na pravoj strani...Vulin,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.