Vukovar: Za godinu dana rešiti pitanje dvojezičnih tabli

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovar: Za godinu dana rešiti pitanje dvojezičnih tabli

Vukovarsko Gradsko veće danas je jednoglasno donelo odluku o izmenama gradskog statuta, čime se želi ispoštovati odluka Ustavnog suda kojom je im je naloženo da u roku od godinu dana reše pitanje dvojezičnih, latiničko-ćiriličnih, tabli u tom gradu.

Prema odluci Ustavnog suda od 11. agusta 2014, vukovarsko Gradsko veće treba da propiše u kojim bi četvrtima trebalo da budu postavljeni dvojezični natpisi, uvažavajući potrebe većinskog hrvatskog naroda, kao i potrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Istovremeno, vlada ima obavezu da u roku od godinu dana u parlamentarnu proceduru uputi izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, u kojima će urediti prikladni pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona i opstruišu njegovo sprovodjenje, prenela je Hina.

Do donošenja tih zakonskih izmena, merodavna državna tela neće sprovoditi taj zakon u Vukovara upotrebom prisilnih mera, odlučio je Ustavni sud koji je, takodje, neustavnim proglasio referendumsko pitanje Štaba za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici.

"Tema je predelikatna i uopšte se ne radujem onome što nas čeka. Dovedeni smo u krajnje apsurdnu situaciju da odlučujemo o nečemu o čemu odgovor ne znaju ni najmerodavniji u državi. Vruć krompir nam je bačen. Ovo je vrlo zlonamerno prema nama i prema gradjanima Vukovara", poručio je u raspravi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Prema njegovom mišljenju, umesto da se u Vukovaru rešavaju gorući problemi, poput nezaposlenosti i niskog standarda, otvorenim izmenama gradskog statuta "dobiće se samo još jedna godina cirkusa koji će uveseljavati Vukovar i celu Hrvatsku".

Inače, od jeseni 2013. do danas dvojezične table u Vukovaru su više puta skidane i uništavane, uz incidente, da bi ih vlast ponovo vraćala na svoja zakonom utvrđena mesta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.