Vujović: Svi moraju da podnesu teret reformi

Izvor: RTS, 14.Jul.2014, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Svi moraju da podnesu teret reformi

Vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović kaže za RTS da teret reformi moraju da podnesu sve društvene grupe, a ne samo radnici i penzioneri. Moj predlog je da smanjenje plata i penzija bude 10 odsto, što je razumno, ističe Vujović.

Dušan Vujović, koji je Ministarstvo finansija preuzeo nakon ostavke Lazara Krstića, rekao je da je njegov plan da se deficit budžeta spušta linearno, za 60 milijardi dinara svake godine.

Vujović je, gostujući u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a, rekao da je cilj tog ministarstva i države ostao isti - da se do 2017. smanji deficit budžeta. Istakao je da teret reformi moraju da podnesu svi, a ne samo najugroženiji - radnici i penzioneri.

"Moj cilj je da se teret rasporedi na sivu ekonomiju, akcize, carine, a ne samo na plate i penzije. Ako bi svi plaćali akcize, novoostvarenu vrednost na cigarete, uštedeli bismo 100 miliona evra. Ako bi se javna preduzeća dovela u red, uštedelo bi se još 200 miliona evra", objasnio je Vujović.

Kako kaže, njegov predlog je da se plate i penzije smanje za 10 odsto što je, ističe, u granicama razuma. 

"Pokušaćemo da ostanemo u onome što je razumno, a 10 odsto je razumno", rekao je Vujović i dodao da na Vladi ostaje da razmotri taj predlog.

"Smanjenje plata i penzija je radna hipoteza... Ceo paket mera mora biti prihvatljiv i Međunarodnom monetarnom fondu i finansijskom tržištu u svetu, kako bi se održao rejting Srbije koji je sada veoma dobar", kaže Vujović.

Dodaje da poskupljenje struje nije rešenje za smanjenje deficita, već da je neophodno raditi na povećanju naplate utrošene električne energije.

"Samo poskupljenje struje nije rešenje tamo gde postoje problemi menadžmenta i nenaplate potrošene struje. To je ono što smanjuje potrebu da se poveća cena struje i ne može se sve rešiti samim povećanjem cena", kaže Vujović i ističe da se 16 odsto utrošene struje ne plaća.

S druge strane, dodaje, povećanje cene struje ima i pozitivne efekte.

"Bez povećanja cene struje nećemo imati efekte na štednju energije, na supstituciju, na korišćenje drugih izvora i smanjenje učešća struje u društvenom proizvodu. Srbija troši najviše kilovata po jedinici društvenog proizvoda u Evropi", ističe Vujović.

Kako kaže, njegov predlog za smanjenje deficita je ekonomska računica, politički i socijalno održiva.

"To je računica koja smanjuje rizike. Međutim, potrebna je jaka politička podrška da bi se sprovele reforme, pre svega u javnim preduzećima", kaže Vujović.

Komentarišući usvajanje izmena Zakona o radu, Vujović je istakao da takav zakon Srbiju dovodi u red drugih evropskih zemalja, i da omogućava zapošljavanje i fleksibilnost radne snage.

"Ovakav zakon nudi modernija rešenja koja su u skladu sa svetom. Očekujem da se na taj način reši i problem sa zapošljavanjem", kaže Vujović.

Na pitanje da li će nakon preuzimanja resora finansija ostati i na funkciji ministra privrede, Dušan Vujović je rekao da se odluka o tome očekuje u narednih nekoliko dana i da će se sa takvim predlogom ići u Skupštinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: Teret reformi moraju da podnesu svi

Izvor: Politika, 14.Jul.2014

BEOGRAD  - Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će teret reformi morati da podnesu ne samo radnici i penzioneri, već sve ekonomske i socijalne grupe...„Cilj je da do 2017. godine smanjimo deficit budžeta na oko 130 milijardi dinara, a moj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.