Vučić sa visokim zvanicama u Vili Mir

Izvor: RTS, 23.Jun.2017, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima brojnih država i organizacija u Vili "Mir". Vučić će bilateralne sastanke imati i sutra.

15.40 – Sastankom sa Johanesom Hanom, Aleksandar Vučić je završio današnje bilateralne sastanke.

15.15 – Na sastanak kod predsednika Vučića došli su i članovi Predsedništva BiH Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivanić i Bakir Izetbegović. Hrvatski član Predsedništva doći će na svečanost povodom inauguracije.

14.40 – U toku je sastanak Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

14.10 – Predsednik Srbije se sastao sa italijanskom ministarkom odbrane Robertom Pinoti.

13.40 – U Vili "Mir" predsednik Aleksandar Vučić razgovara sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemilar. 

13.05 – Predsednik Vučić se sastao sa savetnikom predsednika Države Palestine Rauhijem Fatuhom.

12.35 – Počeo sastanak predsednika Vučića sa parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD. 

12.20 – Vučić razgovara sa beloruskim ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimirom Koltovičem.

11.35 – U Vili "Mir" počeo sastanak predsednika Vučića i ministra spoljnih poslova Gruzije Mihaila Džanelidzea. 

11.10 – Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Republike Gabon Emanuelom Isozeom Ngondeom.

10.05 Razgovorom sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, Vučić nastavlja bilateralne sastanke.

09.30 – Vučić započeo razgovor sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đi Bingsjuenom. 

09.05  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Niz bilateralnih susreta sa predstavnicima šefova država i vlada, koji prisustvuju svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije, Vučić je započeo sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom. 
Vučić je podvukao da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali da to ne sme i neće poremetiti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.
Zahvalio je što je ruska delegacija na svečanom prijemu zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.
Nakon sastanka sa Rogozinom, Vučić je razgovarao sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đi Bingsjuenom. Predsednik je zahvalio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost, ta zemlja iskazala koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.
"Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative 'Jedan pojas – jedan put', koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, 'čeličnom prijateljstvu' Kine sa Srbijom", rekao je predsednik Vučić.
Đi Bingsjuen je poručio da će rukovodstvo Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju, ne samo u tradicionalnu industriju i infrastrukturu već i u napredne visoke tehnologije.  
Posle sastanka sa Đijem, Vučić se sastao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. U zajedničkom obraćanju Vučić i Pahor su ocenili da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Usledio je sastanak sa premijerom Gabona Emanuelom Isozeom Ngondeom, kome je Vučić poželeo dobrodošlicu i predložio formiranje radne grupe za saradnju koja bi razmatrala konkretne zajedničke projekte.
Nakon toga, Vučić je razgovarao sa šefom gruzijske diplomatije Mihailom Džanelidzeom, koji mu je uručio pismo premijera Georgija Kvirikašvilija, u kome se izražava želja za uspešnim mandatom, tokom kojeg očekuje produbljivanje političkih odnosa dveju zemalja koje bi dovelo i do proširenja ekonomske saradnje. On je preneo poziv srpskom predsedniku da poseti Gruziju.
U podne, Vučić se sastao sa Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije. U razgovoru je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak. Ministar Koltovič je preneo čestitke predsednika Aleksandra Lukašenka.
Predsednik Srbije je razgovarao sa Endruom Leslijem, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD. U razgovoru je konstatovano da dolazi do priliva novih investicija iz Kanade u Srbiju, ali da kanadskim privrednicima treba pružiti više informacija o našoj ekonomskoj situaciji i mogućnostima za ulaganje.
Predsednik Vučić se potom sastao sa Rauhijem Fatuhom, savetnikom predsednika Države Palestine za međunarodna pitanja.
Vučić je izrazio interesovanje za jačanje političkog dijaloga, kao i za unapređenje ekonomske saradnje koja je trenutno, kako je ocenjeno, zanemarljiva, saopšteno je iz Predsedništva.

Usledili su sastanci sa Rouz Gotemiler, zamenicom generalnog sekretara NATO-a, i sa Robertom Pinoti, italijanskom ministarkom odbrane.
U razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a, Vučić je rekao da Srbija veoma ceni odluku da taj vojni savez na visokom nivou bude predstavljen na svečanom prijemu povodom inauguracije. On je zamolio zvaničnicu NATO-a da prenese pozdrave generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, koji svojim odmerenim izjavama pokazuje razumevanje za poziciju Srbije i njene vitalne interese.
Italijanska ministarka Pinoti je istakla značaj opredeljenja predsednika Vučića da doprinese regionalnoj stabilnosti i saradnji, što je i glavni cilj Berlinskog procesa i Samita u Trstu, kome Italija pridaje izuzetan značaj kao mogućnosti da se napravi korak ka ubrzanju evrointegracija celog Zapadnog Balkana. 
Vučić se sastao sa Kolindom Grabar Kitarović, predsednicom Hrvatske, sa kojom je razgovarao u četiri oka. Predsednik Vučić je pri susretu poželeo dobrodošlicu hrvatskoj koleginici, a Grabar Kitarovićeva mu je srdačno čestitala na izboru za predsednika Srbije i poželela mu mnogo uspeha, dodajući da se nada da će to biti na dobrobit dva naroda i dve države.

Vučić joj je zahvalio na prisustvu svečanosti povodom inauguracije. Grabar Kitarovićeva prvi put boravi u poseti Beogradu.
U 15 časova, predsednik Srbije se sastao sa srpskim i bošnjačkim članovima Predsedništva BiH. Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović su tom prilikom čestitali Vučiću na izboru za predsednika. Vučić je kratko dodao da će treći član Predsedništva Dragan Čović, koji ne prisustvuje sastanku, doći večeras na inauguraciju u Palatu "Srbija".
Vučić je sa Ivanićem i Izetbegovićem razgovarao o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, situaciji u regionu i o uzajamnoj podršci u procesu evrointegracija.
Vučić je naglasio da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, koju vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu i zahvalio na korektnom odnosu koji Bosna i Hercegovina ima prema Srbiji.
"Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog sporazuma i želi aktivnu saradnju kako sa centralnim, tako i sa entitetskim vlastima. Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa", istakao je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.
Poslednji bilateralni susret pred svečanost povodom inauguracije Vučić je imao sa Johanesom Hanom, komesarom za proširenje i susedsku politiku EU.
Vučić je zahvalio na prisustvu predstavnika Evropske unije na svečanoj ceremoniji povodom inauguracije i to u danu zasedanja Evropskog saveta u Briselu.
"Ovo je jasna poruka da Evropska unija računa na Srbiju kao svog člana", istakao je predsednik Vučić.
On je naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio zadovoljstvo što su tokom juna otvorena još dva poglavlja.
Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike Aleksandra Vučića održava se večeras u Palati "Srbija" od 18 sati.
Očekuje se 60 svetskih zvaničnika, od kojih dvadesetak šefova dražava i vlada i 5.000 zvanica koje će srpski predsednik ugostiti u šest obnovljenih salona u Palati "Srbija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"

Izvor: OkRadio.rs, 23.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima brojnih država i organizacija u Vili "Mir". Aleksandar Vučić bilateralne susrete započinje u devet časova sa potpredsednikom Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, nakon čega će se sastati sa potpredsednikom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.