Vučić sa Pensom u Beloj kući: Visok nivo saglasnosti oko ključnih pitanja

Izvor: RTS, 17.Jul.2017, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Pensom u Beloj kući: Visok nivo saglasnosti oko ključnih pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vašingtonu sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima. Predsednik Srbije sumirao sastanak sa Pensom i posetu SAD u nekoliko reči – da je dobro bilo danas biti državljanin Srbije u Vašingtonu.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić je, u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Pensom, rekao da je to bio izvanredan sastanak.

"Čestitao sam predsedniku (Donaldu) Trampu i Pensu na pobedi, na važnim stvarima koje rade za svoju zemlju. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima. Pozvao sam Trampa i Pensa da posete Srbiju, smatrajući da će imati najbolji doček u tom delu Evrope", istakao je Vučić.
Predsednik smatra da je tokom razgovora postignut visok nivo saglasnosti oko ključnih pitanja.
"Razgovarali smo i o onim pitanjima koja predstavljaju problem i za Srbiju i region, mislim da smo jasno stavili do znanja da je važno da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo na nivou zamrznutog konflikta u narednih 100 godina, već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu", naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da se sa Pensom dogovorio o nastavku lične komunikacije.
"Mislim da je ovaj sastanak, posle važnih sastanaka sa senatorima i predstavnicima Predstavničkog doma Kongresa, doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva", napomenuo je predsednik Srbije.
"Dobro je bilo danas biti državljanin Srbije u Vašingtonu i dobiti takvu vrstu poštovanja. Posebno sam zahvalan Pensu što me je ispratio do vrata i čekao da uđem u automobil i pokazao posebno poštovanje prema delegaciji Srbije, hvala mu na tome", zaključio je Vučić.
Dodao je da je razgovarao sa Pensom i o očuvanju teritorijalnog integriteta, mi iz našeg ugla naše zemlje, ali i o tome kako Amerika doživljava ulogu Rusije i kako to mi činimo.
"Mislim da smo se dobro razumeli. Rekao sam da se Srbija nalazi na evropskom putu, a Amerika podržava taj put. Srbija ima prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, ali i sa svim drugim državama", naglasio je predsednik Srbije.
Predsednik je rekao da ne želi da ulazi u detalje razgovora o odnosu prema Krimu i Kosovu, jer bi neko mogao da izvlači pogrešne zaključke.
Dodao je da je bilo reči i o privlačenju američkih investitora, ukazujući da povećanje trgovinske razmene i dolazak investitora znači uvek bolje političke odnose, pošto su Amerikanci uvek racionalni.

"Veoma sam zadovoljan. Ovo je šlag na torti uspešne posete i mislim da će odnosi između Srbije i SAD biti sve bolji. Došao sam ovamo da pomognem našoj zemlji da stvorimo bolje odnose za budućnost. Mislim da smo postavili ne temelje, već prvu ploču i počeli da zidamo prvi sprat dobre kuće", objasnio je Vučić na kraju dvodnevne posete SAD.
Upitan da li Srbija, kao i SAD, priznaje ustavno ime Makedonije, predsednik Vučić je odgovorio da je Srbija priznala ustavno ime Makedonije, iako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova, sigurno uprkos volji svog stanovništva.
Takođe je preneo da je sa Pensom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini, dodajući da je ono što je zajednički interes pre svega mir i stabilnost u regionu, što podrazumeva mir i stabilnost u Bosni, a ukoliko toga nema u toj zemlji, onda je teško da ga ima bilo gde u regionu.
Ranije danas, predsednik Vučić je imao sastanak sa predstavnicima američkih kompanija, poput "Ciska", "Dženeral elektrika", "Koka-Kole", tokom kog ih je informisao o ekonomskim reformama koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine, i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.
Takođe, predsednik se sastao i sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, a prisustvovao je i radnom ručku sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i kongresmenom Emanuelom Kliverom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Pens u Beloj kući, "razgovor bez rukavica"

Izvor: B92, 17.Jul.2017

Vašington -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom...Vučić je posle sastanka izjavio da je veoma zadovoljan sadržajem razgovora, tonom i načinom komunikacije, temama i saglasjem o većem broju tema o kojima su razgovarali...Vučić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.