Vučić neće u Dubrovnik, ali Šešelj hoće u Zagreb

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić neće u Dubrovnik, ali Šešelj hoće u Zagreb

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić neće učestvovati na Dubrovnik forumu koji počinje u četvrtak. Sa druge strane, Vojislav Šešelj tvrdi da hoće u Zagreb.

Iz Vlade Srbije nije stiglo objašnjenje zbog čega Vučić neće ići u Dubrovnik, ali je do toga došlo nakon što je premijer Hvratske Tihomir Orešković rekao da "ne vidi smisao eventualnog Vučićevog dolaska", ali i nakon izjave šefa hrvatske diplomatije da bi Vučić trebalo da "ponese popis Hrvata protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kojih postoje optužnice u Srbiji".

Dubrovnik definitivno neće biti na vidiku premijera Vučića jer se, uprkos dvoumljenju, neće pojaviti na regionalnom forumu u Dubrovniku. Milorad Pupovac, koji se juče sastao sa Vučićem, kaže da je "postojala želja".

"On je iskazivao interes da se u Dubrovniku razgovara o stvarima koje moraju biti predmet ozbiljnih razgovora, na primer, optužnicama za ratne zločine sa hrvatske i srpske strane ali se nažalost naša tehnička vlada u nizu stvari pokazuje više kao političko kampanjska vlada nego li kao tehnička.", rekao je Pupovac.

Iz Vlade Srbije ovim povodom, kako je Vučić najavio, nema nikakvih reakcija. Zato ima iz hrvatske - potpredsednika sve neodoljivo podseća na "cirkus Kolorado".

"Smatram da se namerno prave tenzije zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i pregovora Srbije o ulasku u Evropsku uniju, jer se žele postići bolje startne pozicije. Zato mi je smešno da na bilo kakav način pristajemo na takvu vrstu komunikacije", rekao je Božo Petrov - potpredsednik hrvatske tehničke Vlade.

"Oni jedni druge hrane"

Smešno ili ne, ali obe strane se nameću u "nakaradnom patriotizmu", smatra novinar Dejan Anastasijević.

"Oni jedni druge hrane. Mislim da nemaju ozbiljnu nameru da popuštaju ni jedni ni drugi. U ovom slučaju, premijer Vučić je bio u pravu, ali u nekim drugim situacijama su se on i njegovi ministri ponašali na identičan način, slobodno mogu da kažem, na jedan džiberski način", kaže novinar Dejan Anastasijević.

Ima ko hoće u Hrvatsku

Vučić neće u Dubrovnik, ali Vojislav Šešelj tvrdi da hoće u Zagreb. Kaže da sada ima diplomatski pasoš i da mu vlasti u Hrvatskoj ne mogu zabraniti ulazak u zemlju. U najave da će ga uhapsiti - ne veruje.

"Oni sad izmišljaju da sam mogao biti umešan u još neka krivična dela pored ovih koje je procesuirao Haški tribunal. Ja ću u Zagrebu da organizujem konferenciju za novinare, da prošetam kroz centar Zagreba, da malo posedim u gradskoj kafani", rekao je Vojislav Šešelj.

Svakako, Šešelj u Hrvatskoj nije dobrodošao.

"Njegove provokacije ocenjujem nebitnim, a očekujem od drugostepenog Veća jednu pravednu odluku, zasnovanu na činjenicama", kaže Andrej Plenković, predsednik HDZ-a.

A ta pravedno odluka bi, prema mišljenju Hrvatske, bila osuđujuća presuda u haškom tribunalu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.