Vučić ne prašta nezgodna pitanja

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2015, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić ne prašta nezgodna pitanja"

Gordana Igrić, regionalna direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) čiji je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava zaoštrio odnose premijera Srbije i Brisela, u intervjuu za "Vesti" najavljuje mogućnost istraživanja firmi koje su doskora bile u vlasništvu Vučićevog kuma Nikole Petrovića, aktuelnog generalnog direktora Elektromreže Srbije.

- Možda ćemo sledeći tekst posvetiti istraživanju šta se sa tim firmama događalo od 2012, kada je Petrović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << preuzimajući funkciju direktora EMS, predao vlasništvo drugoj osobi, kako su poslovale i koje su poslove dobijale - kaže Igrićeva.

Da niste pomenuli Petrovića u tekstu o Tamnavi, da li bi premijer onako besno reagovao optužujući BIRN da su "lažovi koje plaća EU"?

- Pitali smo razne ljude. Jedni su rekli da je to zbog Petrovića, drugi da je to Vučićevo nadigravanje sa EU, da ih optuži kako hoće da ga sruše i da smo mi tu samo iskorišćeni da bi on ojačao svoje pozicije u pregovorima sa Kosovom. Treća verzija, kojoj sam najviše sklona, je da je ovaj napad samo deo procesa u kome će se i oni malobrojni glasovi različitosti isključivati iz javnog prostora. Nema "Utiska nedelje", B92 je postala tabloidna televizija. Tu je "Informer" kao tabloidni glasnogovornik ovih napada i TV Pink. Preko napada na BIRN poručeno je šta će se desiti ako postavljate nezgodna pitanja - premijer će vas diskreditovati i proglasiti izdajnicima.

Da li ste iznenađeni pisanjem "Politike" koja vam spočitava zalaganje za direktnu pogodbu umesto za tender?

- Nisam se iznenadila. Politika je kuća u kojoj se uredništvo često identifikovalo sa nacionalno-patriotskim interesima, bolje rečeno sa interesima vlasti. Ali da je zloupotrebljena čitava ta afera sa Svetskom bankom, sigurno jeste.

Objasnite tu zloupotrebu? Svetska banka, koja je dala kredit za Tamnavu, tvrdi da je sve u skladu sa zakonom?

- To je gomila zamenjenih teza. Mi se nismo bavili Svetskom bankom, mada ćemo se sada baviti njihovom ulogom na lokalnom i regionalnom nivou. Pitamo se kako su mogli da propuste da posao dobije konzorcijum srpske firme Južna Bačka i rumunske Neš koje se nisu bavile ispumpavanjem velikih voda, što je bio jedan od uslova tendera. Holandska kompanija Van Hek sa velikim iskustvom u tim poslovima je odbijena, a onda tu istu kompaniju pobednici na tenderu angažuju kao partnera ili podizvođača!?

- Mi učestvujemo na konkursima kod određenih fondova i vlada koje pomažu razne projekte, od humanitarnih do projekata istraživačkog novinarstva. EU nam je značajan donator, ali imamo i većih, poput Švedske ili Norveške, država koje nisu važile za neprijatelje Srbije. Ovde je i dalje prisutna logika koja je išla uz radikale, a sada se dobrim delom i uz naprednjake da je sve što dolazi spolja opasno, da su to strani plaćenici koji rade na rušenju režima.

Premijer vas je optužio da vam je žao što je posao dobila domaća a ne strana firma?

- Ta cela teza da je BIRN navijao za Van Hek je apsurdna. Naš novinar je doživeo neprijatnost kada je njihovom direktoru pokušao da postavi pitanje, a nismo dobili ni objašnjenje zašto se Van Hek ugovorom obavezao da neće davati izjave za srpske medije. Ovde je mnogo više igrača uvezano, očigledno ne samo domaćih.

* Premijer Srbije: BIRN, to su oni što lažu! BIRN: Naše tvrdnje su 100 odsto tačne!

* Vučić: Hoćete da me ućutkate...recite ako smetam... nisam lutka na povocu...

* BIRN: Netačno je da smo dobili 200.000 evra od EU

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.