Vučić na konferenciji u Berlinu i sa Merkel

Izvor: Mondo, 27.Avg.2014, 03:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na konferenciji u Berlinu i sa Merkel

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, gde će danas i sutra učestovati na konferenciji "Zapadni Balkan" i imati niz bilateralnih sastanaka.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

U saopštenju iz Vlade Srbije je precizirano da će se prvog dana posete Berlinu premijer Vučić sastati se sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i sa predstavnicima Svetske banke.

Tokom drugog dana posete premijer Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će razgovarati sa predstavnicima kompanije Goldman Saks, nakon čega će se sastati sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, zatim sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Povezane vestiVučić i Merkelova: Srbija pouzdan partner Nemačkoj

 Istoga dana, po završetku konferencije, premijer Vučić prisustvovaće radnoj večeri sa kancelarom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu Vučić će završiti sastankom sa zamenikom kancelarke, i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom, piše u saopštenju Vlade.

Delegacija Srbije, sa premijerom Vučićem na čelu, tražiće tokom boravka u Berlinu podršku za infrastrukturne projekte, između ostalog, i za zajednički projekat sa Crnom Gorom, modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Bar, saznaje beogradski "Danas".

Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu nemačke kancelarke, predviđena je za predstavljanje infrastrukturnih projekata, odnosno lobiranje i traženje podrške za njihovo ostvarenje.

Kako piše list, premijer Srbije, zajedno sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, pokušaće da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", tekli su listu izvori bliski Vladi Srbije.

Isti izvori kažu da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kedita kod finansijskih institucija za neke strateške infrastrukturalne projekte.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", ocenili su sagovornici lista.

Kako navodi "Danas", očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.