Vučić na Rojtersovom forumu: Mir i stabilnost prioritet

Izvor: RTS, 18.Jan.2017, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na Rojtersovom forumu: Mir i stabilnost prioritet

Premijer Aleksandar Vučić je poručio sa Rojtersovog foruma "Global markets", u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da su mir i stabilnost glavni ciljevi Vlade Srbije. Predsednik Vlade se sastao sa predsednikom "Blumberga" i sa direktorom kompanije "El Dahra", koja je zainteresovana za PKB.
U turbulentnoj atmosferi u svetu nije lako održati stabilnost na Balkanu, ali Srbija ulaže mnogo napora u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoj najvažniji cilj – da održi mir i stabilnost u regionu, rekao je srpski premijer, odgovarajući na pitanja koja su se mahom odnosila na ekonomske reforme njegove vlade, na planove Srbije i na situaciju u regionu.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, te veruje da Zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga ekonomskog razvoja Evrope.
"Svi znamo da Zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga za evropski ekonomski razvoj i da možemo da postignemo mnogo, samo ako se držimo zajedno i ako očuvamo stabilnost", rekao je Vučić, a prenosi Rojters.
Premijer je na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima rekao da još nije doneo odluku i da je u Davosu da bi rešio važnija pitanja za Srbiju i srpski narod.
Na Rojtersovom forumu posvećenom globalnim tržištima, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da ubedi investitore u to da neće ponavljati greške iz prošlosti i da će gledati u budućnost, što znači ekonomsku i političku saradnju između suseda, a ne sukobe i rat.
Na pitanje kako je srpski narod doživeo Bregzit i nedavne izbore u Americi, Vučić kaže da su Srbi po pitanju Bregzita podeljeni, kao i Britanci, a da je više od 90 odsto građana bilo "ushićeno" zbog Trampove pobede, najviše zbog toga što smatraju da je SAD bila pristrasna tokom sukoba na Balkanu.
Govoreći o evropskim integracijama, Vučić je rekao da će Srbija uraditi svoj deo posla – kreirati bolje ekonomsko okruženje, na čemu je do sada dosta urađeno, te da će se starati o vladavini prava i ubuduće.
"A onda je sve na zemljama članicama EU", naglasio je Vučić.
Govoreći o migrantskoj krizi, naveo je da trenutno na teritoriji Srbije boravi 9.200 migrantata. Dodao je da su nadležni organi juče ubedili 300 migranta, koji su danima boravili u centru Beograda, da pređu u prihvatne centre i prihvate lekarsku negu, hranu, smeštaj...
"Ponosan sam i zadovoljan zbog toga. Nastavićemo da ih odvodimo u prihvatne centre, a kada prođe zima, onda mogu da idu gde god požele", rekao je Vučić.
Premijer sa predsednikom "Blumberga"
Predsednik Vlade Srbije je razgovorom sa predsednikom "Blumberga" Piterom Grauerom danas nastavio seriju sastanaka sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija i kompanija.

Vučić je sa Grauerom razgovarao o novim projektima te kompanije u Srbiji, ali i o tome kako "Blumberg" može da doprinese izveštavanju o ekonomskim reformama i privlačenju stranih investitora u Srbiju.
Posle razgovora sa predstavnicima "Blumberga", premijer je novinarima rekao da očekuje da oni ubuduće budu prisutni u Srbiji i regionu, sa sedištem u našoj zemlji.
Premijer je u toku dana imao brojne sastanake na kojima je, između ostalog, bilo reči i o PKB-u, ulaganjima u aerodrom, carinske službe, poljoprivrednu proizvodnju i preradu... 
Tokom popodneva, premijer se sastao i sa direktorom kompanije "El Dahra" Hadimom el Darejem, sa kojim je razgovarao o investicijama te kompanije u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je primetio da su investitori iz arapskog sveta vrlo osetljivi na političke napade i da se "sklone" kada god osete da postoji neki problem u zemlji u koju bi želeli da investiraju.
Vučić je, novinarima posle sastanka, rekao da postoji više ideja o saradnji sa tom kompanijom.
"Od različitih stvari na aerodromu do različitih stvari i programa vezanih za carinske službe, naravno i PKB i mnogih drugih programa koji se tiču poljoprivrede, ne samo proizvodnje već i prerade", rekao je Vučić.
Direktor "El Dahre" El Dareji je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, naveo da je ta kompanija spremna da uradi "sve što je dobro za Srbiju".
"Želimo da razvijamo poljoprivrednu industriju i za to imamo velike planove. Naša kompanija ima obezbeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode", istakao je El Dareji.
Tema razgovora je bio i model privatizacije kompanije PKB, za koju je zainteresovana "El Dahra", zatim izgradnja kargo centra na Aerodoromu "Nikola Tesla" i kupovina više preduzeća u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Premijer je novinarima rekao da je u Davosu imao i više političkih sastanaka koji se tiču jedne teme, a to je regionalna stabilnost.
Naglasio je da je regionalna stabilnost bila tema više političkih sastanaka, te napomenuo da se trudi da svojim sagovornicima kaže istinu i pokaže koji su suštinski problemi.

Vučić se sastao i sa šeficom za odnose sa Evropom i Azijom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, sa kojom je razgovarao o nastavku saradnje Vlade Srbije i Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Izrazio je spremnost da Srbija aktivno doprinese radu Foruma, kako na nivou učešća na sastancima u Davosu tako i učešćem naših predstavnika na velikim regionalnim skupovima u organizaciji Foruma.
Takođe je iskazao interesovanje za saradnju sa Forumom u oblasti digitalizacije, u partnerstvu sa Vladom Švajcarske, sa kojom Forum već sarađuje na tom planu, zatim stratešku zainteresovanost i što veću vidljivost Srbije na ekonomskom polju zbog privlačenja stranih investitora.
Dodao je da je Vlada Srbije veoma zainteresovana da jedan od regionalnih skupova Foruma, na temu podsticanja preduzetništva, bude održan u Beogradu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Larkin je izjavila da je sa Vučićem razgovarala o širem uključenju Srbije i njene vlade u saradnju na duže staze.
"Razgovarali smo o partnerstvima koja bi mogli da napravimo da pomognemo srpskoj vladi u ekonomskom i društvenom napretku. Mi ćemo se opet sastati u Srbiji da konkretno razgovaramo o tome kako bi partnerstva mogla da izgledaju i da vidimo kako možemo da imamo dugoročnu stratešku saradnju sa Srbijom", navela je Larkin u izjavi novinarima.
Kako je rekla, za države poput Srbije važno je da budu u Davosu jer su geografski na veoma bitnim lokacijama za Evropu, ali i jer imaju i važno iskustvo iz prošlosti iz kojeg druge države mogu da uče i primene ga u budućnosti.
"One mogu i da doprinesu novim idejama koje želimo da poguramo i zato je njihovo angažovanje veoma bitno za nas. Teme su odgovorno liderstvo tako da se nadamo da će svi otići sa još više odgovornosti prema vođstvu nego što su imali ranije i da će preduzeti konkretne akcije u svojim zemljama", zaključila je Larkin.
Vučić sa direktorom kompanije "Poli grup" o vojnoj opremi
Predsednik Vlade Srbije sastao se u Davosu i sa direktorom kompanije "Poli grup" Si Nianshanom sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.
Vučić je istakao da je ova kompanija važan partner Srbije, kao i da je neophodno nastaviti razgovore o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima i modernizaciji postojećih, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Predstavnici kompanije "Poli grup" iskazali su interesovanje za formiranje zajedničke kompanije u Srbiji sa JP Jugoimport SDPR, sa ciljem zajedničkog razvoja i proizvodnje antiterorističke opreme, uređaja za noćno izviđanje i raketnih sistema.
Vučić se sastao i sa izvršnim direktorom kompanijem "Tarket" Majklom Đanucijem sa kojim je razgovarao o nastavku poslovanja ove kompanije u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.