Vučić doneo odluku! Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2017, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić doneo odluku! Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Svakog minuta očekuje se da počne konferencija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživo na konferenciji saopštiće ko će biti novi mandatar za sastav nove Vlade Srbije.

19.05 - Predsednik  je izjavio da nema više šta da kaže u vezi sa rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Vučić je, odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, rekao da ne zna šta bi više rekao.

- Rekao sam šta mislim, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a nisam ni tužilac, ni sudija. A kada bih vam rekao šta još mislim, rekli biste da je Vučić konačno pokazao da je postao i tužilac i sudija - rekao je Vučić.

19.00 - Ja sam borac, ne bavim se kalkulacijama, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom spekulacija da bi iduće godine sa beogradskim mogli biti održani i parlamentarni izbori, i da je Ana Brnabić samo prelazno rešenje.

- Ja se mnogo ređe nego što mislite vi i brojni novinari i analitičari bavim kalkulacijama. Ja sam borac i želim samo dobro zemlji - istakao je Vučić.

18.56 - Predsednik  Vučić poručio je da ga ne zanimaju izjave da će mandatar biti marioneta, niti, generalno, izjave njegovih političkih protivnika, koji će, kako je rekao, uvek naći razlog da kritikuju njegove odluke, i da ga zanima samo šta imaju da kažu građani.

- Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, Ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije - poručio je Vučić.

18.55 - Svetske agencije vest o Ani Brnabić prenele su pod oznakom "Hitno". Više o tome čitajte OVDE!

18.31 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da građani jasno mogu da vide iz svih napada po novinama na njega lično koliko su besmislene sve priče o nekakvoj autokratiji ili nečem tome sličnom.

Kako je rekao, odgovarajući na pitanja u vezi napada na njega, posebno lista Kurir, rekao da je to čak dobar pokazatelj i da sve priče o diktaturi padaju u vodu, jer je u ovoj zemlji dozvoljeno i ono što u nijednoj drugoj nije. Više o tome čitajte OVDE!

18.29 - Vučić je odgovorio na pitanje novinara da šta mu je Ana Brnabić rekla kada joj je saopštio da će biti mandatar za sastav nove Vlade Srbije. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

18.03 - Počelo obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije rekao je da odluka o tome ko će biti novi mandatar nije bila laka.

- Poštovani građani Republike Srbije, dame i gospodo novinari, doneo sam odluku o predlogu kandidata za mandatara nove Vlade. Nije bilo lako doneti tu odluku, doneo sam je u skladu sa ciljevima da nastavimo u istom smeru - rekao je predsednik Vučić i dodao:

- Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Srbija svoju nezavinsot i suverenost nikome ne mora da dokazuje, ali mi se čini da Srbija mora još bolje - istakao je Vučić i istakao da budući premijer mora odgovorno da vodi Vladu Srbije.

17.55 - Kako nam javljaju naši novinari sve je spremno za početak konferencije na kojoj će se građanima Srbije obratiti predsednik.

Pošto bude saopšteno ime novog mandatara, kako je najavljeno, uslediće procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Požar u Haškom tribunalu: Deo u kom se nalaze Karadžić i Mladić bezbedan!

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov četvorogodišnji mandat.

Prethodne dve vlade, formirane u avgustu 2016. i aprilu 2014. godine vodio je upravo Vučić, što ga uz Mirka Marjanovića i Vojislava Koštunicu svrstava među one koji su uzastopno dva puta bili na čelu vlade.

Od 2012. do 2014. godine na čelu Vlade Srbije bio je lilder SPS Ivica Dačić, a Vučić je u toj vladi bio prvi potpredsednik i, pre njene rekonstrukcije, ministar odbrane.

U periodu od 2008. do 2012. godine vladom je rukovodio Mirko Cvetković, a ta vlada, koju je predvodila DS, je jedina koja je posle 2000. godine opstala ceo mandat, odnosno četiri godine.

Od 2004. do 2007. godine vladu je u dva mandata vodio Vojislav Koštunica, dok je od 2003. do 2004. godine na čelu Vlade Srbije bio Zoran Živković.

On je na mestu prvog čoveka vlade došao posle ubistva premijera Zorana Ðinđića, koji je vladu vodio u periodu od 2001. do 2003. godine.

Krajem 2000. godine, posle petooktobarskih promena, Srbija dobija prelaznu republičku vladu na čelu sa socijalistom Milomirom Minićem (2000. do 2001. godine).

Kada je u pitanju period od 1990. do 2000. godine, na čelu republičkih vlada bili su Dragutin Zelenović (1991), koji je vodio prvu vladu posle raspada SFRJ, Radoman Božović (1991-1993), Nikola Šainović (1993-1994) i Mirko Marjanović (1994-2000) u dva mandata.

Prema Ustavu i zakonima Srbije, Vlada Srbije je nosilac izvršne vlasti u zemlji. Nadležnosti vlade su da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte Skupštine Srbije, donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona, predlaže Skupštini zakone i druge opšte akte i daje mišljenje kada ih podnese drugi predlagač, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave…

Vladu čine predsednik vlade, jedan ili vise potpredsednika i ministri. Predsednik vlade vodi i usmerava rad vlade, stara se o ujednačenom političkom delovanju vlade, usklađuje rad članova vlade i predstavlja vladu. Ministri su za svoj rad i za stanje u oblastima iz delokruga ministarstava odgovorni predsedniku vlade, vladi I Skupštini Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.