Vučić Zagrebu: Nismo ni fascinirani, niti uplašeni

Izvor: RTS, 20.Mar.2016, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Zagrebu: Nismo ni fascinirani, niti uplašeni

Priznajem da ne razumem uvek hrvatske zvaničnike, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara kako vidi poruke iz Zagreba o mogućem usporavanju puta Srbije ka EU. Srbija nikoga ne dira, nikome ništa loše ne želi, ali samo traži da je puste na miru, istakao je Vučić.
Premijer Aleksandar Vučić rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Srbija veoma poštuje svoje komšije. "Oni su veoma moćni i snažni. Mi ćemo da radimo svoj posao, ali ako misle da smo fascinirani njihovom argumentacijom ili mnogo uplašeni, grdno su se prevarili", istakao je premijer, odgovarajući na pitanja novinara, nakon poptpisivanja ugovora o obnovi škole u Ljigu.

O blokadi pregovora, kojom preti Zagreb, najteže mu je da govori, jer se, dodao je Vučić, trudi da oćuti na provokacije.
"Priznajem da ne razumem uvek hrvatske zvaničnike i to je najteže što ću o njima da kažem", rekao je Vučić. 
Premijer je ponovio da Srbija nikoga ne dira, da nikome ništa loše ne želi, ali da samo traži da je puste na miru."
Ništa nam više nije potrebno. Samo nas ostavite da živimo svoj život. Ništa vam ne činimo. Čak vam i ne pominjemo svaki dan 300.000 izbeglih ljudi, koje ste proterali sa svojih ognjišta. Vi nama valjda tim povodom držite lekcije i predavanja svakog dana, podvukao je Vučić.
"Ćutao sam i kad su zvaničnici dozvolili crnokošuljašima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam hteo dobre odnose s komšijama", poručio je Vučić, primetivši da je prećutao sve pridike, i to ne zato što se plašio, već zato što je mislio da su stabilnost i mir ključni za region i za narod u Srbiji.
Srbija, dodao je, ne može previše da pomogne osim odgovornom politikom.
"I to je ono što činimo", zaključio je Vučić.
Nastaviću da se tako ponašam, dodao je Vučić i poručio: "Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas unižava, ponižava, to ne smemo i nećemo da dozvolimo".
Kako je primetio, Hrvatska je članica EU i Unija ne reaguje na neke stvari koje se čine u toj zemlji ili recimo Poljskoj, a da se to dogodilo u Srbiji reakcije bi već bile drastične.
"Ali, za nas je to dobro, jer mi želimo da budemo bolji nego što smo danas, a ne da se merimo vrednostima koje su davno proššle", zaključio je Vučić.
Na pitanje da li postoji bojazan od zahlađenja ili zaoštravanja odnosa između dve zemlje, Vučić je odgovorio da ne postoji, jer je prethodna hrvatska vlast sa Srbijom počela "carinski rat".
"Srećom to smo, uz podršku Evropske unije, uspeli da završimo za 96 sati. Mi smo ih molili 48 sati, nisu želeli. Onda smo uveli kontra mere, a onda su se setili da će mnogo toga da izgube, pa su posle 96 sati odustali od svojih mera", rekao je Vučić. 
"O čaršijskim pričama neću da se izjašnjavam"
Premijer Vučić je poručio, povodom pisanja dnevnog lista Informer o uredniku Krik-a Stevanu Dojčinoviću, da je u Srbiji svako "slobodan i vlastan" da piše šta želi i da ne želi da se meša u rad medija.

Istraživanja su legitimna, ali laž nije, precizirao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara tim povodom i dodao da se medijima ne može i neće oduzeti pravo da pišu šta žele, ali da se ne može oduzeti nikome pravo, pa ni njemu i drugim političarima, da o istoj stvari misle i govore drugačije.
Istakao je da, od kako je postao premijer, nikoga nije tužio, čak i kada su pisali, kako je rekao, najgore gadosti o njemu i njegovoj porodici.
"Moj posao je da istrpim, a to šta jedni drugima govore, ne pada mi na pamet da komentarišem. Ako neko ima ozbiljne sumnje u profesionalni rad službi bezbednosti, voleo bih da čujem dokaze, a o čaršijskim pričama neću da se izjašnjavam", rekao je Vučić.
Na pitanje da li u izveštavanju Krik-a vidi nešto sporno, premijer je odgovorio - "apsolutno ništa, kao i u ostalim istraživanjima", ali je naglasio da ima problem s tim da li je nešto istinito ili nije.
"Kao što su svojevremeno govorili neistine o Siniši Malom, moje je pravo da izađem i kažem da mislim da nije istina to što su izgovorili. Vi imate pravo da kažete šta hoćete, a moje je da kažem da li je to istina ili nije. Nemojte samo nama da oduzimate pravo, i da to bude 'božija istina' kada neko sa N1 ili nekog drugog medija nešto kaže, a mi ne smemo da izgovorim nešto drugačije", rekao je Vučić.
Vučić je dodao da su ga mediji "skoro ubedili" da je neko u Srbiji hapšen zato što je radio na svojim oranicama, a ne zato što je tukao neke ljude, misleći na izveštavanje o hapšenju petorice osoba u Somboru, zbog napada na traktoristu.
"Sa neistinama i nekorektnošću nemoguće je da se izborite svakog dana. Takav nam je život, i politička scena, kao i celokupna društvena scena. Zato sam za punu slobodu, neka svako kaže šta želi, samo nemojte da mi oduzimate pravo da odgovorim i kažem da li mislim da je nešto istina ili nije", rekao je Vučić.
Premijer je dodao da je ponosan što mediji u Srbiji imaju, kako je rekao, pravo da kažu šta misle, poredeći našu državu sa pojedinim u okruženju koje su, kako kaže, jednu satiričnu emisiju ukinuli posle prvog emitovanja.
"U Srbiji godinama imate tih emisija koliko hoćete. To dobro govori o našoj zemlji. Kažite šta hoćete, samo nemojte da nam oduzimate naše pravo da odgovorimo, jer to pravo niko ne može da nam uskrati", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ PORUČIO ZAGREBU Nismo ni fascinirani, niti uplašeni

Izvor: Kurir, 20.Mar.2016

LJIG - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom upozorenja iz Zagreba o mogućnosti blokiranja pregovora Srbije sa EU, da Srbija nije fascinirana argumentacijom hrvatskih zvaničnika, niti je uplašena. "Srbija veoma poštuje svoje komšije... Oni su veoma moćni i snažni. Mi ćemo da radimo...

Nastavak na Kurir...

Vučić: Nismo ni fascinirani, niti uplašeni upozorenjima iz Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Mar.2016

LJIG - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom upozorenja iz Zagreba o mogućnosti blokiranja pregovora Srbije sa EU, da Srbija nije fascinirana argumentacijom hrvatskih zvaničnika, niti je uplašena..."Srbija veoma poštuje svoje komšije. Oni su veoma moćni i snažni. Mi ćemo da radimo...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.