Vučić: Tri-četiri firme zainteresovane za upravljanje Železarom

Izvor: RTS, 27.Feb.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Tri-četiri firme zainteresovane za upravljanje Železarom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se tri-četiri firme prijavile da upravljaju smederevskom železarom. Premijer kaže da do kraja zime struja neće poskupeti. Nedavni dolazak Tonija Blera Srbiju nije koštao ni dinara, rekao je Vučić.
Nakon obilaska Doma za penzionere na Bežanijskoj kosi, premijer Aleksandar Vučić je novinarima rekao da postoji i nekoliko firmi koje su zainteresovane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i za privatizaciju Železare, a koja bi mogla da usledi u nekom kasnijem periodu, prenosi Tanjug.

Vlada Srbije odlučila je 17. februara da ne zaključi ugovor sa američkom kompanijom "Esmark" o preuzimanju Železare, a tom prilikom najavljeno je raspisivanje javnog poziva za menadžerski tim koji će upravljati smederevskom fabrikom.
Odgovarajući na pitanja novinara da li će se možda uvesti akcize na struju i da li će struja poskupeti od 1. aprila, Vučić je rekao da do sada o tome uopšte nije razgovarano.
Pojedini mediji danas su preneli da bi od 1. aprila mogle da se uvedu akcize na struju, čime bi ona poskupela za 15 odsto.
Premijer je rekao da je cilj Vlade da narodu isporuči ono što je obećano i da se konstantno kontroliše ono što je do sada urađeno.
"To je 'diliveri junit'", objasnio je premijer. "Diliveri junit" (eng. delivery unit) je, kako je rekao, njegova inicijativa i ideja zato što želi da se kontrolišu konkretni projekti.
"Neću da slušam priče, već da imam urađene kilometre puta i da to neko kontroliše svakog dana. Hoću da znam šta je urađeno u novoj termoelektrani u Kostolcu, da li smo proizveli struju, da li smo završili sa Klemensom Tenisom i ko je taj koji je mentor te investicije i ko to kontoroliše svaki dan", rekao je Vučić.
On je naglasio da želi da narodu bude isporučeno ono što mu je obećano.
"Gledamo kako da koncentrišemo težnje, kako da se fokusiramo i kako da napravimo najbolji mogući rezultat, to je smisao svega. Žao mi je što je Bojan Pajtić kritkovao Zorana Đinđića i nadam se da to neće ubuduće da radi", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje kako komentariše najave premeštanja proizvodnje austrijskog koncerna "Svarovski" iz Češke i Kine u Srbiju, Vučić je rekao da je ta kompanija dobrodošla.

Premijer Srbije dodao je da je nemački proizvođač mesa "Klemens Tenis" bio u Srbiji i da u narednih petnaestak dana očekuje potpisivanje prvih akata.
"Dogovorili smo se već za nekoliko lokacija i sada gledamo. Oni hoće više farmi sa nekoliko hiljada hektara. Njihova je konačna želja da imaju 1.600.000 tovljenika u zemlji, što bi dramatično podiglo našu stočarsku proizvodnju, ne za 50, već za mnogo više od tog procenta", rekao je Vučić.
Bler Srbiju nije koštao ni dinara
Na novinarsko pitanje da li je "ćaskao i pio kafu" sa Blerom, Vučić je rekao da nikada ne "ćaska" kada je reč o takvim stvarima već da su to bili ozbiljni razgovori, a da čak ni ne pije kafu.
Uvek je, kaže, spreman da nešto nauči, pa tako i od Blera, kao što je mnogo toga naučio od njegovog prijatelja Gerharda Šredera.
Odbacio je kritike opozicije zbog susreta sa Blerom čija je zemlja učestvovala u NATO bombardovanju, istakavši da su i države koje su vodili Žak Širak i Gerhard Šreder u tome učestovale, a da su ih 2001. isti ti koji sada upućuju kritike oberučke dočekali i hvalili se time.
"Moj odnos prema bombardovanju nije se promenio", rekao je Vučić i dodao da ne kleči ni pred kim niti nekog za nešto moljaka i da uvek sve radi kako bi očuvao dostojanstvo i ponos građana Srbije. Srbija će biti svet ˜– otvorena za sve", poručio je premijer.
Premijer je rekao da Bler nije bio ovde da savetuje već da obučava i da se sa njim do sada sretao pet-šest puta, a da njegov nedavni dolazak Srbiju nije koštao ni dinara.
Srbija nastavlja svoju politiku
Srbija vodi svoju politiku, na putu je ka Evropskoj uniji i ima dobru saradnju i tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, izjavio je premijer Vučić i dodao da očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU do kraja juna ili septembra.
Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija da se Srbija nalazi na liniji vatre u konfliktu Vašingtona i Moskve, Vučić je odgovorio da je Srbija geostrateški u ne baš zavidnoj situaciji, ali da će učiniti sve da očuva ekonomsku i političku stabilnost, mir i sigurnost svojih građana.
Premijer je istakao da se u spoljnoj politici Srbije ništa nije promenilo i naveo da to ne zavisi od pojedinih novinskih napisa.
Zamoljen da prokomentariše i pojedine komentare o eventualnom "ukrajinskom scenariju" u Srbiji, Vučić je rekao da o tome ne zna ništa.
"Ne znam ništa o tome, ali znam da su to neki iz opozicije priželjkivali", istakao je Vučić i podvukao da se razlika između državnika i političara meri na osnovu rezultata koji ostanu.
Premijer je naglasio da mu je cilj da zemlja bude ekonomski i politički stabilna, da u njoj vlada mir i da se građani osećaju bezbedno.
Na pitanje kada se očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja o priključenju Srbije Evropskoj uniji, Vučić je kratko odgovorio: "Nadam se do kraja juna ili septembra".

Povodom ponovnog početka procesa rehabilitacije komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, Vučić je rekao da ga ne interesuje prošlost već budućnost.
"Sud neka radi svoj posao. Očekujem da donese odluku u skladu sa zakonom, ali u političkom smislu više me interesuje budućnost nego prošlost", poručio je premijer.

Vučić obišao Gerontološki centar, igrao i šah
Premijer Aleksandar Vučić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišli su danas Dom "Bežanijska kosa" Gerontološkoh centra "Beograd" u Zemunu i odali priznanje penzionerima što imaju razumevanje za mere koje se sprovode za napredak Srbije.
Premijer je zahvalio najstarijim sugrađanima što razumeju ono što Vlada radi i što mora da uradi, uz konstataciju da svi u svetu upravo zbog toga Srbiju za godinu-dve vide kao vodeću zemlju regiona.
Vučić je ponovio da se mere koje se preduzimaju sprovode iskreno kako bi i oni i njihova deca i unuci imali bolju budućnost.
Posle obilaska Centra, Vučić je desetak minuta igrao i partiju šaha sa jednim od korisnika Doma Milanom Kovačevićem (95), koju je posmatrao ministar Vulin.
Premijer i ministar uručili su korisnicima Doma TV aparat, kompjutersku opremu i medicinske aparate za pružanje zdravstvene zaštite hroničnim bolesnicima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tri-četiri firme zainteresovane za upravljanje Železarom

Izvor: Studio B, 27.Feb.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se tri-četiri firme prijavile da upravljaju smederevskom Železarom...Vučić je novinarima rekao da postoji i nekoliko firmi koje su zaineresovane i za privatizaciju Železare, a koja bi mogla da usledi u nekom kasnijem periodu...Vlada Srbije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.