Vučić: Rezolucija EP vređa Srbiju

Izvor: B92, 27.Nov.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Rezolucija EP vređa Srbiju

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemerje ili želja da se naudi Srbiji, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je, reagujući na rezoluciju EP kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da se "ograde od izjava Vojsilava Šešelja", naveo da nju ne razumeju ni poslanici EP.

"Nismo želeli da se skrivamo i bežimo od nečega što nismo razumeli i ono što, čini nam se, ne razumeju ni oni što su za to glasali", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić.

Vučić je rekao da je EP izašao u susret mržnji, ksenofobiji i utvarama iz prošlosti, umesto da "pomogne konačnom zatvaranju balkanskih rana".

On je naveo da sam akt nije važan, jer nije obavezujući i "ne predstavlja praktično ništa", ali predstavlja važne stvari koje bi trebalo ukazati građanima Srbije.

"Ovo je trebalo da bude kao neki nauk građanima Srbije, da vide kako se odnose prema nama, šta je to što stvarno misle o nama i sa kakvim mukama i teškoćama ćemo se suočavati, mada su neke objektivne, na našem evropskom putu i u našoj bliskoj budućnosti", rekao je Vučić.

Premijer se zahvalio bugarskim poslanicima i Tanji Fajon, koji su "pokušali da urazume ostale poslanike".

Vučić je rekao da je u slučaju rezolucije EP u pitanju ili licemerje neviđenih razmera ili želja da se Srbiji nanese šteta.

"Nema trećeg. Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može da poveže našu vlast I Vojislava Šešelja, o kojem neću ni da pričam", rekao je premijer.

"Oni koji su podneli rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije, jer ona više nije mala i beznačajna kao što je bila, nije više vreća za udaranje. Više joj ekonomija neće biti slabija nego što je bila, jer postoje parametri koji pokazuju kako će izgledati neka zemlja za dve ili tri godine i iz tih parametara se vidi da ćemo imati svetliju budućnost nego neki drugi uz regiona", rekao je Vučić.

On je rekao da je posao vlade da nastavi da se bori za Srbiju, da bude bolje mesto za život građana.

"Ko je pustio Šešelja iz Haga, mi ili vi? Da li ste nas pitali? Ne. Mi smo brinuli o svom građaninu. Niste nas obavestili o uslovima pod kojima ga puštate. Imali ste jedne uslove pre 6 meseci, izbrisali ih i niste nas obavestili. Šešeljeva politika u Srbiji više ne postoji. Da li treba tu figuru, koju zdušno podržavate, jer nemate drugi način za pravljenje izbornih kampanja osim mržnje prema Srbiji, da hapsimo zbog reči mržnje prema meni ili Tomislavu Nikoliću", rekao je Vučić.

"Zašto niste doneli rezoluciju EP o Šimuniću nacisti, o Tompsonu, o Gotovini, optuženom za najteže ratne zločine?", upitao je Vučić.

Upitan o odnosima s Hrvatskom nakon usvajanja rezolucije o Šešelju, Vučić je rekao: "želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili".

"Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam takodje ponosan što smem ovako jasno i nedvosmisleno da je iskažem i izgovorim", poručio je Vučić.

Evropski parlament je ranije danas usvojio rezoluciju o lideru SRS Vojislavu Šešelju u kojoj se kritikuju njegove izjave, Srbija, kao i Haški tribunal, koji se poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba je ranije objavio da Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali da bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Vojislav Šešelj ne zaslužuje rezoluciju Evropskog parlamenta, niti deklaraciju hrvatskog Sabora.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva za Srbiju, kaže za B92 advokat Toma Fila. Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, ocenjuje da ona neće doprineti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

Kompletan tekst rezolucije pročitajte na ovom linku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Rezolucija EP uvredljiva za Srbiju

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2014

BEOGRAD - "U ovom slučaju u pitanju je ili licemerje neviđenih razmera ili želja da se Srbiji nanese šteta. Nema trećeg. Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može da poveže našu vlast i Vojislava Šešpelja, o kojem neću ni da pričam", rekao je premijer.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.